Phoenix Mars Mission - Avancerad digitalkamera

2007-08-07
Det här är inte direkt den digitalkamera du och jag skulle ha råd köpa eller ens vilja ha. Den är framtagen för Phoenix Mars Mission.

Phoenix Mars Mission ska skjutas i väg någon gång under augusti i år. Målet är att studera vattnets historia på Mars och undersöka möjligheter till bosättningar.

Digitalkamera för Mars
Givetvis ska bilder tas. Digitalkameran har 1,024 x 1,024 pixlar och ska ta färgbilder av landningsplatsen:

Fler grynkor framtagna för Mars
Ännu fler bilder på underliga prylar för marslandaren och information om projektet hittas här: phoenix.lpl.arizona.edu.

Fler kul prylar
Besök våra huvudsidor för att hitta fler häftiga och kul prylar:

Uppdaterad köpguide för luftrenare och ny forskning

2007-08-02
Vi har uppdaterat vår köpguide för luftrenare på Nyfikenvital. Det har också kommit en del ny forskning om luftrenare med jonisator som pekar på risker.

För er som funderar på att köpa luftrenare kan jag berätta att vi uppdaterat vår köpguide för luftrenare på Nyfikenvital. Viktigt som tillkommit är:

  • Tabell som enkelt visar vilken teknik som har effekt på vad.
  • Beskrivning av tre till tekniker som används i luftrenare.
Interna länkar till fler artiklar hos os gjordes om. Det finns en del artiklar som hade dålig relevans för luftrenare medan andra tillkom.

Vidare har det dykt upp ny forskning om luftrenare:

Luftrenare med jonisator och rengöringsmedel
Det har också kommit en del ny forksning om luftrenare. Tydligen kan luftrenare med jonisatorer skapa fler partiklar i luften om vissa rengöringsmedel används samtidigt.

Det här är något man behöver ta hänsyn till: Rengöringsprodukter och luftrenare tillsammans kan ge smutsig luft. Antingen stänger man av luftrenaren när dessa används och vädrar mellan eller så får man välja rengöringsprodukter som saknar dessa ämnen.

Små mängder ozon skadligt?
En studie pekar också på att luftrenare med jonisatorer kan vara skadliga trots att det är så små mängder ozon som produceras. Jag har inte hunnit läsa artikeln än och flera felkällor tycks mig kunna finnas. Dessutom bör placering ha betydelse.

Därför har jag inte publicerat den här nyheten än på Nyfikenvital men gjorde en kort sammanfattning på min forskningsblogg så jag inte glömmer bort att följa upp det. När jag läst artikeln och e-postat med forskarna ska jag publicera en seriös artikel om det på Nyfikenvital.

Oseriös bevakning
Kring den nyheten kan jag förövrigt säga att övrig nyhetsbevakning kring den forskningen känns minst sagt oseriös. Många tidningar tar pressmeddelandet rätt av medan andra skriver om det. Det blir allt mer sådant kring media.

Tidningarna skriver snabbt och gör inte längre djupare kontroller eller ger kontext information. Därmed blir de allt mer lätt manipulerade. Det är oroande. Det är vi vanligt folk som blir lurade.

Länkar om luftrenare
Den uppdaterade guiden till luftrenare har vi här. Länkar till sådant som är värt att veta innan du handlar luftrenare här på bloggen.

Köpguide - Digitalkamera

2007-08-01
En enkel köpguide för dig som ska köpa digitalkamera. Mängder av varianter svämar över på marknaden. Här hittar du tips som gör köpet lättare.

Flera faktorer behöver man ta hänsyn till. Här gås några av dessa igenom.

Pixlar
Fler pixlar är en viktig faktor. En pixel är en bildpunkt i en digital bild. Ju fler pixlar digitalkameran har ju fler detaljer kan den därför fånga. Ensamt avgörande är det däremot inte eftersom fler faktorer har betydelse.

Pixlar ensamt ska därför inte avgöra vilken digitalkamera som du köper.

Hur många pixlar behöver man?
För vanliga familjefoton kan 2 - 3 megapixel räcka. Det ger foton som ser bra ut i storleken 100 x 150 mm. Ska fotot se bra ut i A4 format fodras minst 4 megapixel och helst mer.

Storleken på fotot styr därför hur många megapixel som krävs. De flesta digitalkameror som säljs idag har 6 megapixel så i de flesta fall är detta ingenting som är viktigt när man jämför.

Ljusstyrkan i optiken
Ljusstyrka i optiken är viktigt. Med ljusstark optik kan du ta fotan i svagt ljus och ändå få bilder med skärpa.

Zoomoptik och fast optik
Zoomen gör att du kan flytta dig närmre motivet utan att du behöver röra på dig. En digitalkamera med fast optik innebär att du behöver flytta dig själv.

Fast optik ger skarpare bilder än zoomoptik vid samma pris. Orsaken är att tekniken för att hantera ljusstyrka i zoom är dyrare. Har du begränsad budget och vill ha skärpa är därför fast optik bättre.

Zoom anges i närgräns även kallat makroläge. Det anger hur nära du kommer det du fotograferar.

Filformat
Anger vilket format bilderna lagras i. Vanligast är jpg som är en förstörande komprimeringsmetod. Jpg ger möjlighet till olika hård komprimering. Hårdare komprimering innebär samtidigt att mer av bilden förstörs.

Jpg är för det mesta tillräckligt. Format som fångar allt bilddata finns också: tiff och raw. Tiff är inte vanligt i digitalkameror men raw förekommer.

Fäste för blixt
Om fäste finns för att sätta en blixt får du möjlighet att själv välja hur den ska riktas och styra ljussättningen bättre.

Batteritid
Värt att kontrollera är batteritiden. Är den kort kan det bli tråkigt om du missar att ta en bra bild.

Tester och recensioner av digitalkameror
I den här bloggpostningen finns tester av digitalkameror samlade.

Airfree Platinum 125 - Luftrenare som arbetar med värme

Airfree Platinum 125 är en luftrenare som arbetar med en inte särskilt vanlig teknik: hetta. Luften som sugs in hettas upp till 250ºC. Luftrenaren ser dessutom elegant ut.

Airfree Platinum 125 har en elegant design. Intressant nog delar formgivningen något ofta associerat med en papperskorg vilket kanske är lämpligt just för en luftrenare:

Flera andra modeller finns från leverantören Airfree.

Sjukdomsalstrare men inte lukt och partiklar
En temperatur av 250ºC överlever inte mikroorganismer och svampsporer, svamp, bakterier, virus och andra mikroorganismer avlider. Däremot har denna luftrenare ingen effekt på partiklar eller dålig lukt.

En mer förklarande skiss över hur luftrenaren fungerar har vi här:

Mer om luftrenare
Leverantören Airfree: www.airfree.com. Det du behöver veta innan du köper en luftrenare.