Spela Wii Virtual Console games med NES, Super Nintendo och Nintendo 64 kontroller

2009-05-24

Wii Virtual Console är en del av Wii Shop Channel där spelarna kan köpa och ladda ner spel som från början kom till äldre spelkonsoler. Från Nintendo handlar det om gamla spel från NES, Super Nintendo och Nintendo 64. Sega gav ju upp konsolkriget men deras gamla spel utvecklade till Sega Master System och Sega Genesis finns ett urval av i Wii Virtual Console.

Mindre kända spelkonsoler som Wii Virtual Console har spel från är TurboGrafx-16/TurboGrafx-CD och Neo Geo. TurboGrafx-16 kom i Japan October 30, 1987 och spelkonsolen tillverkades av Hudson Soft and NEC, och är kanske mest känd för att den var väldigt liten (14 cm x 14 cm x 3.8 cm). Neo Geo kom 1990 från japanska SNK och det sista spelet Samurai Shodown V Special kom så sent som October 19, 2004. Varken TurboGrafx-16/TurboGrafx-CD eller Neo Geo var någosin tillräckligt väsentliga för ha ansetts ha varit med i konsolkriget.

Nintendo har en lång historia som leverantör av arkadspel. Även sådana har börjat dyka upp Wii Virtual Console: Gaplus, Mappy, Star Force och The Tower of Druaga.

En omfattande lista över spel på Wii Virtual Console finns här på Wikipedia.

Vad spelar du de gamla spelen med? Retro Adapter?

Frågan är vad du ska spela dom gamla spelen med på Wii? Du kan koppa in handkontroller från Nintendo GameCube men roligare är naturligtvis original för respektive spel om du har dom kvar. För detta har Komodo utvecklat en spännande pryl: Retro Adapter. Retro Adapter gör att du kan koppla in dina gamla handkontroller från NES, Super Nintendo, and Nintendo 64 och spela med i spelen från Wii Virtual Console games.

Var kopplar du in Retro Adaptor? Tja Wii har inte särskilt många portar men oftast oanvända är dom för att koppa in GameCube handkontroller och det är just en sådan som Retro Adapter kopplas in i.

Adaptern liknar Nintendo 64 vilket gör det hela ännu roligare:

Exakt vilket företags som avses med Komodo vet jag inte men mer information finns hos amerikanska Innexinc som ska sälja prylen för $19.99 US: 3-IN-1 VIRTUAL RETRO ADAPTER CONNECTS OLD SCHOOL CONTROLLERS TO NINTENDO® WII.

Wing Wireless Controller for Wii

En till alternativ för att spela klassiska spel från Wii Virtual Console är Wing Wireless Controller for Wii. Den kopplas in på samma sätt som Nunchuk d.v.s. till Wii remote som skickar vidare till Wii.

Läs mer hos Nyko: Wing Wireless Controller for Nintendo® Wii®.

Nintendo Classic Controller

Från Nintendo finns slutligen Classic Controller som kopplas in till Wii Remote på samma sätt som Nunchuk. Det ger två analoga pinnar och två extra knappar. Det hela likar GameCube i uppbyggnad. Kanske lite underligt är att den inte går att spela GameCube spel med eller för den delen att de valde att koppla in den där riktiga GameCube kontroller kopplas in.

Läs mer hos Nintendo: Classic Controller $19.99 U.S.

Mer Nintendo på Pryltrend

Utvalda äldre bloggpostningar om Nintendo:

Skämtteckningar runt prylar

Här har vi några nya skämtteckningar de första är från www.marriedtothesea.com som är fylld med andra kul teckningar...

Hur vet du om du köper rätt prylar? Prylar som är trendiga... Ett sätt är att söka bloggar, forum, tidningar m.m. på nätet. För kläder m.m. som ska hjälpa dig att dominera vänskapskretsen kan grupptryck vara till hjälp. Vad alla andra gör kan inte vara helt fel. Eller?

Ett koncept som går mer än utmärkt att tillämpa på hur trender sprider (förökar) sig på nätet är mem. Det introducerades först i Richard Dawkins "The Selfish Gene". En kan sägas vara en idé som färdas mellan människors sinnen genom text vi läser, när vi pratar med varandra, via konst eller mer eller mindre vad som helst.

En besläktad idé till memer att fundera över visas med följande påstående: "Om det naturliga urvalet går att tillämpa på något är det levande men kanske inte tänkande". Det påståendet tycker jag är ett potent argument för ateism.

Behöver man börja slå upp uttryck ungdomarna använder inom ett ämne är det illa. För mig tar jag det som ett klart tecken på att jag behöver se över allt aktuellt.

Också tragiskt är är stora industrier som varit föråldrade under evigheter och levt på folks vana att handla något dyrare och sämre än vad de behöver. Bilindustrin är ett bra exempel: dyra och stora bilar som tappar snabbt i värde, drar massor av bensin och förstår miljön och gör vägarna mindre säkra. När nu verkligheten kommit ifatt bilindustri, media på nätet m.m. förväntar de sig att andra ska finansiera dem att fortsätta producera produkter ingen vill ha.

Om att berika sig med oseriösa metoder har vi en skämtteckning nedan. Den anknyter dessutom till bingo där vi bloggat om bingo-sällskapsspel och kobingo.

Lampor finns några gamla inlägg om och här har vi en skämtteckning:

Vill du lära dig spela piano? Och bli pianolärare? Men känns ett piano för tungt att släpa in? Du kan lära spela piano med Casio Keyboard som är kompaktare.

Apropå träning av intelligens har vi den här skämtteckningen...

Aktuellt nu när sommaren närmare sig med stormsteg får vi inte glömma solskyddet för annars kan det sluta illa:

Ännu fler skämtteckningar

Fler kul skämtteckningar bloggade på Pryltrend:

Wii Balance Board kopplad till Linux

Google medarbetare Matt Cutts beskriver i en bloggpostning hur Wii Balance Board kan kopplas till Linux. Jag hade överhuvudtaget inte ens tänkt på möjligheten att koppla Nintendo-prylar till helt andra saker. Just för Wii Balance Board känns det väldigt intressant därför att detta är något man kan tänka sig tillämpningar av som inte är aktuella för Nintendo men just för Linux. Jag kan se användning av min dator där jag gärna skulle vilja kunna använda inte bara tangentbord och mus utan även fötterna med något som ger kontinuerliga snarare än diskreta värden.

Jag har inte läst bloggpostningarna i detalj än men om du har erfarenhet av att konfigurera Google, klarar enklare skript-husbehovsprogrammering och vågar experimentera med din dator ser det inte allt för svårt ut:

Ett filmklipp med Cutts som visar hur arbetet går till har vi här (tittade inte på hela):

Kring Wii Balance Board kan jag själv säga att jag är väldigt nöjd. Jag upplever att den helt klart bidrar till min träning av intelligensen där Wii är en hörnsten.

Retro Mini Handheld för dina gamla Nintendo NES spel

2009-05-16

Att licensera gamla NES plattformen som var hjärnan i legendariska Nintendo NES kostar nästan ingenting och hårdvara är heller inte dyr. Därav dyker NES upp i alla möjliga små bärbara prylar avsedda för spel oftast tillverkade i Kina. De kan ha klassiska Nintendo inbyggda vanligen kanske 8 - 15 st.

Retro Mini Handheld NES System har inga inbyggda spel. Stoppa i 4 AA batterier och ditt gamla favorit spel i original och du är igång v(^o^)

Om du nu har sparat dina gamla Nintendo NES spel d=(^o^)=b
Har du haft bort dem får du letas runt på auktionssajter tills du hittar favoriterna och sedan hoppas att de är lika kul idag.

Retro Mini Handheld NES System hittade jag hos Thinkgeek som säljer den för $49.99 US:

Gillar man inte designen kan det löna sig att söka runt för sådana här prylar dyker upp i olika design regelbundet (0_<)

Nintendo släppte ju NES 1985 och efterföljaren Super Nintendo Entertainment System (SNES) 1992 i Europa så det har ju gått ett antal år. Mer om Nintendo genom historien finns att läsa här:

Och mycket mer bloggat på Pryltrend.com om Nintendo har du här:

Kul med trolldeg

2009-05-12

Trolldeg är en "modellera" man kan göra själv och som inte är giftig i små doser (men innehåller mycket salt så äter man mycket kan det vara farligt). Dessutom smakar den illa vilket avskräcker barn från att äta den.

Grundrecept

Ett enkelt recept av många möjliga är:

  • 2 dl vatten.
  • 1½ dl salt.
  • 4 dl mjöl.

Om du använder koksalt eller mineralsalt saknar betydelse så länge det är salt avsett för att äta. Färgen ser inte rolig ut så degen bör färgsättas med karamellfärg. Man kan även pröva med att tillsätta en matsked glyserin för en mjukare deg som kan få en trevligare yta. Även olivolja eller rapsolja kan prövas p.s.s. som med glycerin.

Att grädda trolldeg

När degen formats torkas den i ugn vid 75 °C - 125 °C tills den är torr (bör inte ta mer än två timmar). Därefter behöver stå i rumstemperatur cirka 12 timmar - 36 timmar för att verkligen vara torr. Det går också att dra upp temperaturen mer i ugnen och slippa eftertorkning men det ökar risken för att de blir spröda och spricker.

Ju större skapelser desto lägre temperatur i ugnen vill du ha och istället längre gräddtid. För mindre figurer går det lättare med höga temperaturer men det är då viktigt att du inte lämnar dem för länge i ugnen. Mer än 175 °C rekommenderas inte och sällan mer än 125 °C. Är du osäker på när den är klar kan du knacka på figuren. Det ska låta "hårt" och ihåligt.

Vanliga problem

Är det mycket luft i degen (aktuellt när någon bakat in ett ihålligt rum i figuren) kan luften börja expandera och figurer växer. Ta ut figuren och stick hål! Annars är risken stor för att figuren spricker.

Kul att göra med trolldegen

Barn gör givetvis vad de nu tycker är utvecklande, inkomstbringande eller kul Mer genomtänkta projekt kan vara:

  • Figurer till halloween: benknotor, dödsskallar och ögon.
  • Ansikten som man målar med vattenfärg när de torkat.
  • Huggtänder som målas vita.

Otäcka ögon kan du göra genom att peta ner pärlor i ögongloberna som får bli iris. Efter gräddning kan du måla ögonvitan vit med röda streck som bildar blodådror.

Mer att läsa

Det ursprungliga receptet (2 dl vatten, 1 ½ dl salt och 4 dl mjöl) som jag sedan experimenterade vidare med och fick bättre resultat med både glycerin och olivolja hittade jag på Roliga lekar där tips om fler degar också finns: Pyssel.

Något spännande men mer avancerat att pröva kanske är vaxskulpturer? Wikipedia har mer att berätta: Wax figure. Jag har aldrig prövat men de skriver att bivax är ett excellent medium som lätt skärs och formas i rumstemperatur. Känt i det sammanhanget är naturligtvis Madame Tussauds: www.madametussauds.com. Den första utställningen gjordes redan 1770 och blev väldigt populär.