Blodhund matar sina valpar

2010-03-31

Här har vi en blodhund med en massa valpar som får mat. Det är tycker jag intressant hur många valpar hundar kan ha och ge tillräckligt med mjölk till. Man inser verkligen att det förr när de var vargar måste ha varit stora förluster på antalet valpar tidigt givet det stora näringsintaget det kräver att utfodra fullt antal. Samtidigt i perioder med massor av byte ger det goda möjligheter att stärka flocken i antal.

Blodhundar är förövrigt en av dom hundraser jag tycker har det roligaste utseendet.

Foto: Ⅿeagan Licens: CC by 2.0

De ser kul ut och utseendet speglar vad de använts för: att nosa rätt på saker. Däremot är jag mindre säker på att det finns något samband mellan funktion och utseende. Snarast handlar det mer om att de är lugna i psyket så att de kan ta instruktioner och på det har brukshunds egenskaper.

Mer om blodhundar på Pryltrend:

Fångar bör ha en schäfer som sällskapsdjur
Trött blodhund

Thai-amerikansk smörgås - Allt smaskigt från två kulturer

2010-03-30

Här har vi en till måltid där flera kulturer fått mötas för att nå högre kvalitet, smaskigare resultat och skapa den kraftfulla inspirationen som kommer föra världen framåt.

Mellan varje steg är det viktigt att du trycker till allt ordentligt neråt och sätter samman brödet och trycker ut det samlat. Detta för att du ska kunna äta smörgåsen när den är klar utan risk för att något ska läcka ut.

1. Täck brödet längst ner med smaskigt äkta majonnäs. Majonnäs på bröd är en härligt ohälsosam amerikansk tradition. Det ger en trevligt angenäm känsla genom att majonnäs innehåller 80% och är lätt flytande. Majonnäs är därför ingenting "vi" ska äta annat än enstaka gånger.

2. Lägg på blad av tamarind eller annan trevligt thailändsk. Undvik stammen som kan vara seg alternativt mortlar du hela bladen något.

3. Lägg på ost och kalkon skivor.

4. Lägg på några skivor av pressade sjögräs med någon god smaksättning.

5. Avsluta med Felix Starka Ketchup som innehåller ordentligt med tomatpuré förutom Jalapeño och annat smaskigt.

Läs mer om råvarorna:

Starka Ketchup | Felix
Tamarind | Nyfiken vital
Jalapeño | Wikipedia

Fler kulturer som fått gå hand i hand för en bättre värld här på Pryltrend:

Smaskig thailändsk och amerikansk matkultur kombinerade
Romantisk brittisk lunch med förgulligad varmkorv
Härligt kryddig och nyttig amerikansk mat
Sofistikerad kulinarisk hyllning av Italien på 2 min

Godisklubba på rätt sätt

Godisklubbor är så härligt smaskiga men det gäller att välja rätt godisklubba, öppna den korrekt och smaska den effektivt. Viktigt är att man ska suga på dom och inte tugga sönder och smaska i sig hela klubban på en gång.

I övrigt gäller:

1. Välj rätt godisklubba. Dom runda är populära men du vill hellre ha en platt utsträckt eller platt och rund. På så sätt kan du ha en bit utanför munnen och du har ett till verktyg för visuella uttryck att arbeta med.

2. Undersök vad pinnen är gjord av. Både papper och trä går bra men dom med papper ska helst inte bli våta. Är du nybörjare kan en pinne av trä vara lättare.

3. Öppna godisklubban. Detta är svårare än man kan tro. Jag använder kanten av ett eldstål jag har på nyckelknippan för det. En kniv, sax, vass kant, spik m.m. kan också fungera bra. En del går även fint att öppna som tänkt med fingrarna men oftast kräver det en onödig ansträngning eftersom omslaget klibbat fast och det är ingenting du ska behöva utsättas för.

4. Nu kan du smaska på godisklubban. Du bör sträva efter att inte behöva använda handen till det. Även är det korrekt att öva enklare trick med godisklubban som att kunna rotera, föra den in och ut ur munnen med tungan o.s.v. som övar upp hjärnans kognition och koordination.

Tidigare om godisklubbor:

Stor godisklubba för att stimulera hjärnor via kontrast
Godisklubba med kreativa egenskaper

Britney Spears - Womanizer

2010-03-29

Britney Spears hör ju till dem jag av och till brukar dokumentera för ev. framtida riktad fallstudie. Hennes Womanizer upplevde jag hade excellent nuhet i lyriken:

Min vana trogen tar vi och citerar en utvald bit:

"Superstar, where you from, how's it going?
I know you, gotta clue whatcha doing
You can play brand new to all the other chicks out here
But I know what you are, what you are, baby

Look at you, getting more than just a re-up
Baby you, got all the puppets with their strings up
Faking like a good one, but I call 'em like I see 'em
I know what you are, what you are, baby"

Men visst att den personligheten kan vara både kreativa och drivande, och i många roller har det stort värde. Däremot ska i bästa världar ingen lura sig och hoppas på mer än det kommer bli.

Jag skrev ett längre inlägg med en diskussion kring nuheten men istället för den nöjer jag mig med att länka följande inlägg med ett kul filmklipp:

Sur tiger (3/26/2010)

Fallstudier: Arbetsminne

2010-03-28

Fallstudierna kring arbetsminne rör mindre perceptio men var ett viktigt steg mellan trender och perceptio och pekade ut viktiga principer rörande hur hjärnans funktion går att betrakta.

Större artiklar med massor av tips:

Tränar min Intelligens! Inköpta prylar
Träning av hjärna

Positiv påverkan av träning av hjärnan utan för högre intelligens. Den första är intressant därför att den bekräftade vad jag själv märkte. Kopplingen är också tydlig genom att träning av hjärnan stimulerar neurogenesis och det är dokumenterat gemensamt för nästan allt som positivt påverkar depression (läkemedel såväl som t.ex. motion) att det stimulerar neurogenesis eller tillväxtfaktorer som positivt inverkar på neurogenesis. Det är också känt att vanor som inverkar negativt på depression t.ex. alkohol negativt inverkar på tillväxtfaktorer.

"Brain fitness" gör dig gladare
Mängden grå hjärnsubstans i hjärnan är avgörande
Ökade krav på visuell perception kanske "skapade" människan
Nya hjärnceller kritiskt för lokalsinne och koordinering av minne
Ökade krav på visuell perception kanske "skapade" människan

Många fler forskningsstudier men mer rörande grundforskning liksom sammanhållna tillämpningar finns bevakade på Nyfiken vital:

Öka din intelligens med träning av arbetsminne

Det har också diskuterats men ännu ej samlat i Hedonimeter för vilken fallstudierna och bevakningen av forskningen skett. Senast i följande inlägg där kopplingen till Hedonimeter modellen diskuteras:

Forskning: 2010-03-28

Dataprogram som hjälper dig träna hjärnan är en enkel och effektiv väg att träna hjärnan. De är optimerar för snabbbelöning och det höjer värdet särskilt när behovet är större t.ex. i samband med depression eller vissa former av neuropsykiatriska funktionershinder.

Träna din hjärna med Nintendo DS & Brain Age
Brain Exercise with Dr. Kawashima även till iPhone
Marknaden för Brain fitness
Hur påverkar Wii sport & jonglering hjärnan?
Gratis Stroop-test tränar hjärnan
Kör bil bättre med DriveSharp från Posit Science
Big Brain Academy för Nintendo DS
Jongleringsbollar (3 st 29 kr) fungerade bra

Några artiklar om schack:

Schack samhällsfarligt menade Scientific American
Recension: Chessmaster - The Art of Learning till Nintendo DS
Bättre på schack: Läsarnas tips

Fler aktiviteter för att träna hjärnan:

NeuroSky ska få tanke att styra dataspel
Prylar för att teckna - Billig och nyttig julklapp
Hur har det gått med min jonglering?
Julklappstips på Nyttiga dataspel

Marknaden för brain fitness har också bevakats av och till:

Dr Kawashima's Brain Training dominerar UK

Relaterade tillämpningar och behov inkluderar:

Prylar tillverkade i fängelse demonstrerar lateralt tänkande
Stoppa negativa stereotyper i sju steg
Människans framtid kräver träning av hjärnan

Genom att kombinera träning av hjärnan med stämningshöjande bilder, gul musik m.m. kan du optimera din bio-upplevelse:

Bio: Optimera din upplevelse

Flaggor för länder i EU

Detta är första delen av en fallstudie över hur färger används i flaggor. Jag har ingen diagnostiserad färgblindhet av något slag och gjorde kontroll i klass fyra som en del av skolhälsovården och inför värnplikten. Däremot har jag "förenklat" färgerna:

1. Orange är gult.

2. Alla nyanser av rött är rött o.s.v.

3. Färger som bara förekommer på mindre detaljer har inte tagits med.

Frekvens för de olika färgerna

Frekvenserna kontrollräknades inte och troligen finns enstaka fel. Kontrollräkning kommer dock att ske när flaggorna efter detta finns samlat publicerat längre fram i samband med att jag gör huvudsidan för fallstudien Eventuell fel här korrigeras efter kontrollräkningen.

Rött: 22
Vitt: 20
Blått: 12
Grönt: 6
Gult: 7
Svart: 3

Därför är rött vanligast

Rött har jag tidigare pekat på är en färg som syns bättre och som jag menar bättre aktiverar visuellt cortex. Att den är vanlig är därför förväntat även om populationen är liten. Mer intressant vore att också kartlägga förekomsten för andra flaggor om än ej nationella också i Europa (Europa är ju något av världens kulturella centrum för flaggor) och det kanske sker längre fram.

Mer om färgen rött:

Kvinna i rött

Vitt framhäver andra färger

Vitt är också vanligt men här måste man tänka på att vitt ibland närmast används för att framhäva andra färger.

Blått är en viktig färg

Blått är också vanligt. Precis som för rött gäller att det är ganska allmänt. Det är också en färg lätt att se en genetiskt historia för långt bakåt redan innan vi vandrade upp på land och på land fortfarande lika relevant. Blått är den bakgrund vi hade i vattnet och på land mot himlen.

Mer om blått:

Foton med blått är kreativa
Ett vykort med pingviner, blå himmel och blått vatten

Svart är otäck

Svart är mer otäck än övriga färger. Den är kopplad till mörker och vad som kan passera utan att vi ser den. Utan att följa upp det tycks den för mig vanligare för dom regioner som jag en gång associerade krigskultur till en från det "Heliga landet" återvändande "munkorder" med riddare (men jag behöver kontrollera fakta för det):

Ordo domus Sanctæ Mariæ Theutonicorum Hierosolymitanorum (Orden der Brüder vom Deutschen Haus St. Mariens in Jerusalem) | Wikipedia)

Tyska orden (om jag har rätt) introducerade en krigskultur via just riddarna som återvände från krigen i Mellanöstern snarare än den religiösa förvirring som fick dem att ge sig ut och kriga. Denna utvecklades fram till modern tid i Östpreussen med omgivningar och kom att föras vidare in i Tyskland och den kulturen var potent fram till Andra världskrigets slut även om ordens roll då var marginaliserad sedan länge.

Vapensköld för Tyska orden

Grönt är färgens vars betydelse är mycket svårtolkad

Grönt är en färg som jag ännu inte fullt förstår. Troligen har den betydelse utifrån att den är bakgrund till jakt och vara jagad på land men dess betydelse utanför det är svårare att tolka. Just att den är kamouflage gör den har jag dock tolkat som mindre intressant för att framhäva budskap annat än när harmoni önskas kommuniceras.

Gult är en gullig färg

Gult är en stark färg tillsammans med ljus men är underutnyttjad. Den kopplas menar jag (detta är ingen allmän åsikt men jag har säkert rätt) lätt samman med det gulligare.

Mer om gult hittas via:

Gul musik

Bulgarien

Belgien

Cypern

Danmark

Estonia

Finland

Frankrike

Grekland

Irland

Italien

Lettland

Litauen

Luxemburg

Malta

Nederländerna

Poland

Portugal

Rumänien

Slovenien

Slovakien

Spanien

Sverige

Tjeckien

Tyskland

Ungern

United Kingdom

Österrike

Mer om färger

Fallstudier: Färger

Smaskig thailändsk och amerikansk matkultur kombinerade

Till middag tänker jag precis som nyligen kombinera det amerikanska och thailändska köket:

Härligt kryddig och nyttig amerikansk mat

Denna gång ska jag dock ta en större andel av det thai och tydligare märka ut det amerikanska.

Amerikanska delen av alliansen

I den amerikanska delen blir det en het tomatsås och ugnsgrillade kyckling vingar. Jag baserar tomatsåsen precis som tidigare på smaskiga Felix Stark ketchup. Den kostar 16.50 kr på Hemköp. Flera billigare sorters ketchup finns där inklusive Hemköps eget märke och Eldorado som är Axfoods samlade varumärke för både Hemköp och Willys. Dessa innehåller dock mycket mindre tomatpuré där Eldorado bara låg på 22%.

Jämfört det med 60% av Felix starka ketchup och ännu mer för den vanliga. Att det är mindre i den starka ketchupen beror säkert på att den innehåller jalapenopeppar som tar plats.

Felix starka ketchup blandar jag precis som till den romantiska lunchen med galangal. Alla heta kryddor passar fint in i många delar av den härliga amerikanska matkulturen och galangal är också en vanlig och het krydda i de sofistikerat smaskiga delarna av asiatisk matkultur och inte minst det thailändska köket.

USA och Thailand hand i hand

En del är perfekt balanserad mellan USA och Thailand. Det är ett majssnack som troligen importerats till thailand där de sedan sprayat det med ett tunt lager kryddor med smak av räkor:

Mer balanserat mellan de mer vulgära delarna av amerikansk och thailändsk matindustri kan det inte bli.

Kulturellt härligt Thailändskt

Jag hade tänkt mig både nudlar och sjögräs men nöjde mig med det japanska sjögräset. Det var så härligt smaskigt smaksatt med kyckling och intensivt smakförstärkande kryddor.

Nedan har vi därför allt utom kycklingvingarna som bör vara färdiga om cirka 10 sekunder och som jag struntar att ta med på bilden:

Romantisk brittisk lunch med förgulligad varmkorv

En otrevlig - kanske farlig för hela världen - myt är att Frankrike mer än Storbrittanien är Europas romantiska land. Orsaker jag tror kan ha spelat in och möjliggjort den desinformation och mytbildning vi utsatts många år inkluderar:

1. Franskan låter mer exotisk än engelskan därför att annat än få i Västerlandet lär sig språket. De som lär sig franskan gör det ofta i romantiska unga vanföreställningar.

2. Franska medborgare är lätt promiskuösa och har svårt att bibehålla ett långsiktigt förhållande. Det maskeras inte sällan som "romantik" för att göra omoralen mer accepterad.

Samtidigt är det mer korrekt att peka ut Storbrittanien och London som Europas romantiska centrum:

1. London vid sidan om Kalifornien och ett fåtal andra platser i världen var centrum för 1960-talets "romantiska revolution". Fransmännen hade istället nära nog motsatt syn på detta. Ingenting har förändrats negativ sedan 1960-talet och den engelska medborgaren är fortfarande fint romantisk. Om något är de idag närmast en aning för ogenerade.

2. London har många fler romantiska nöjen än Paris. När det gäller caféer och restauranger är situationen sedan några år att London håller sig fint ovanför Paris i kvalitet rörande allt du inte långt i förväg innan du ens kommit dit behöver boka bord på och/eller betala mycket mer för än hela eller stora delar av resterande kostnader.


Vilken musik som upplevs romantiskt kan variera väldigt. Finns viss likhet i smak är det bra.

3. London har en fin kulturell mix på extremt högre nivåer än Paris. I London har kvinnor från hela det gamla brittiska samväldet och imperiet samlats.

Foto: zanerudovica Licens: CC by 2.0
Bulldoggen är en tung nationell symbol i England. Gulliga hundar är också romantiskt trevligt.
När folk från flera gamla kulturer blandas skapar det vacker mat, konst, mode och exceptionellt romantiskt tilltalande kvinnor. Paris är istället konservativt tråkigt.

Härligt smaskig och intensivt romantisk varmkorv

För att hylla det romantiska UK ska vi idag laga en romantisk måltid. Precis som föregående måltider håller jag låg budget. Dessutom var det viktigt med mat som gick snabbt att laga till. Jag kände också att jag hade ett samhällsansvar och behövde visa hur man kan ta livsmedel massor av svenskar ofta äter och skapa något mer av dem utan att det kostar mer i pengar eller tid. Därför valde jag varmkorven.

Varmkorven är sedan många år en traditionell brittisk måltid runt deras glada folkfester runt fotbollen. Dessa besöks ofta hela familjen och är för de engelska medborgarna glatt romantiska och många livslånga förhållanden har skapats från möten runt fotbollen - inte sällan har någon eller båda ätit just varmkorv.

Förgulliga varmkorvarna

Nu känns varmkorv normalt inte romantisk så vi behöver förgulliga den. Det sker enligt följande:

1. För att servera ketchup och senap använder vi stiltonkrus från stilton osten jag tidigare lagat brittisk mat med här:

Blå stilton ger härlig smak och doft av engelsk tradition

Både ketchup och senap smakar direkt bättre från ett par gulliga små krus.

2. Vi utgår från rätt ketchup: En hetare ketchup med jalapeno i - Felix Stark Ketchup:

Den är mindre hemvan men är ändå lik vanlig ketchup. Det lätt heta är också romantisk men den är inte för het. Likt perfekt romantik är den både trygg och stimulerande ny. Ketchup är dessutom härligt röd och i visuellt cortex stimulerande och det kan tillföra värde:

Kvinna i rött

3. Senapen är ett engelsk stark senap och den tar vi som den är direkt ner i kruset. Påsarna med senapen fick jag i julklapp från en släkting och är absolut inget gratisprov.

Senapen är smaskigt romantiskt gul och kombineras bäst med gul musik:

Musik som är gul

4. Rätt korv är Lithell's barnkorv därför att den har högre kötthalt - 56%. Samtidigt saknar den "skal" vilket ger den rätt tillagad ett lite ovanligt utseende - både nytt och hemvant.

När kvinnor passerat en viss ålder är barn dessutom en stereotyp som går att utlösa hos dem. När det sker vill de gå i säng på en gång och det hjälper dem att prestera mer intensivt. Notera bilderna på förpackningen av korven.

Det är korv som ger en mer romantisk måltid med trevligare matsmältning vilket möjliggör hälsosam motion.

5. Korven lagar du till i ugnen på grillgaller. Låt den gå upp nära järnen på snabb upp till högsta temperaturen. Ta ut dom när de spruckit en aning och fått fin färg.

5. När korven börjar bli klar tar upp ketchup och senap i stiltonkrusen (eller motsvarande brittiskt). Riv galangal med en osthyvel och blanda med ketchupen. Det skapar en aning extra av romantisk hetta samtidigt som galangal är både härligt gul och känd för att vara afrodisisk.

Mer om kost och romantik:

Fallstudier: Kost
Sensationen av att äta med kvinna som tallrik

Fler användbara romantiska tips från forskningsvärlden:

Romantik och kärlek

Google Chrome kan inte stava till kassetband

2010-03-27

Varifrån rättstavningen i Google Chrome kommer ifrån vet jag inte säkert. Gissningsvis är ordlistan emellertid skapad likartat med Google Translate d.v.s. ifrån sökningar, text på hemsidor och liknande statistik kombinerat med direkt internaktivitet d.v.s. via förslag på översättningar, en del experter m.m.

Har jag rätt i ovan är dom ord Google Chrome inte kan stava till talande. Det är inte ord folk längre använder - ord på väg att dö. Kassetband är ett exempel på det:

Härligt kryddig och nyttig amerikansk mat

Amerikansk matkultur är liksom övrig kultur en blandning av flera äldre. Fördelningen skiljer sig från regionerna och i vissa delar mer än andra har egna traditioner utvecklats. I Kalifornien äter man gärna färsk frukt av alla möjliga sorter och det kommer sig säkert av att man haft och har stora fruktodlingar. I den gamla franska kolonin i Louisiana utvecklades creole som en blandning av fransk, spansk och afrikansk matlagning. Dessa och andra matkulturer är nu spridda över USA och världen i övrigt.

I dagens matlagning gör vi en hyllning till de kryddigare delarna av det amerikanska köket men mer i traditionens substans även det längre fram utvecklade tar jag in nu matkultur i idéerna. I bilden har vi ingredienserna jag köpt:

De "färdigkryddade" kycklingvingarna är inspirerade av USA. Att krydda kyckling för att grilla eller fritera är vad amerikanerna gör i diverse matkulturer i dom södra delarna. En möjlig orsak är att man hade ganska mycket kyckling på gårdarna för daglig äggproduktion - ägg är väldigt kostnadseffektivt för att tillföra D-vitamin, proteiner, kalcium m.m. - till de många slavar man hade. En del höns blir naturligtvis med tiden för gamla och slaktades.

Majskolvarna är också kost av associerar till USA. En förpackning små majskolvar köptes dessutom. Kycklingkolvar och grillad kyckling äts ofta tillsammans båda grillade. Troligen därför att majs och kyckling fanns i stor mängd på samma bondgårdar.

För att ta traditionen att skapa smaskigare mat via kulturell blandning köpte jag också galangal från det thailändska köket. Galangal är härligt het lik ingefära och den är precis som ingefära lätt stimulerande. Dessutom har vi en härlig gul spansk peppar. Spansk peppar förekommer i många traditioner men här kommer jag tillaga den i Sydamerikansk tradition - försiktigt kokt med andra vegetabilia till för kroopen härligt uppfriskande mix. Alternativt mixar jag den kall med röd lök och grönsallad. Det bestämmer jag mig för i köket när jag känt den första doften av kycklingen.

Vi har dessutom en blandning av groddar gjorda av rädis- och alfa alfa frön.

En ovanligt trevlig tomatjuice från Kiviks musteri men den är nästan slut.

Till en lättare tidig middag grillar jag just nu kycklingvingarna i ugnen. De fick ligga ganska länge på 150 grader - betänk att vingarna var frysta när de gick i ugnen - men nu tar jag upp temperaturen till 225. Efter kanske 10 minuter låter jag dem gå upp till full temperatur nära de glöggade järnen med ett ständigt öga på utvecklingen så att de når aromen av härligt tillfredsställande perfektion. Till denna avstår jag från de stora majskolvarna och håller allt färskt utan kokning, stekning eller grillning.

Vi kan se att det blir en härligt gul måltid fylld med härligt kraftigt kryddig mat:

Mumsigt härliga kycklingvingar:

Vad jag åt i går:

Sofistikerad kulinarisk hyllning av italien på 2 min

Mer om nyttig kost:

Nyttig kost

Sofistikerad kulinarisk hyllning av italien på 2 min

2010-03-26

Jag är skicklig på all matlagning och en av många talanger jag har är att kunna ta även det lätt vulgära eller osmakliga för att likt en alkemist transformera det till superb perfektion.

Här har vi ett vackert exempel där jag som utmaning köpt en ugnspizza. En ugnspizza är en pizza bakad med fel oljor, för lite oljor, andra tillsatser i degen (för en fin svensk pizza) än normalt och som inte jäser. Degen kan likna vad du får i ganska många pizzerior och upplever jag allt oftare.

Istället för att servera hela pizzan tar jag en del och kombinerar den med en vacker färdig grönsallad i många färger. Dessutom några bönor, kikärter, en aning mozzarella (pizzan var salami), körsbärstomater men vad som helst går fint. Detta ger dig en bättre andel vitaminer, mineraler och antioxidanter samtidigt som fiber kommer.

Lika viktigt går det visuella intrycket från osmakligt vulgärt till vacker njutning...

Den större osten som syns är en billig dansk blåmögelost en aning liknande ett flertal mer franska ostar fast också med lite italiensk i sig. De danska blåmögelostarna tycker jag håller väldigt hög kvalitet relativt vad de kostar.

Äpplet är ett smaskigt kinesiskt äpple i perfekt balans mellan det söta och syrligt jämnt presenterat över fruktköttet. Klotet är härligt jämnt. Det har mer av japansk zen men fångar det vackraste från en trevlig kultur - Flera tusen år formade till det perfekta äpplet.

Fler härliga smaskiga upplevelser:

Fallstudier: Kost
Nyttiga recept

Sur tiger

Tigrar är givetvis väldigt inspirerade och bland naturens gulligaste djur. Ändå ska jag ha varit hungrig fler än tre till fyra dagar innan jag skulle ta det här arbetet:

Efter tre till fyra dagar tenderar man nog om man är ovan att svälta att överväga alla möjliga arbeten som man kan se andra göra utan att skadas. Fast det där är helt säkert ett lätt riskabelt arbete.

Jag känner mig utan egentligen någon kunskap lite skeptisk till att dra tigern i svansen. Hellre hade jag lockat med en hona, eller distraherat med en sjuk tiger eller lockat med ett stort köttstycke. Men jag har kanske fel i det. I de två första fallen behöver man hantera en till tiger och i det tredje fallet kanske man väcker jaktinstinkt eller försvar av byte.

På det är frågan om det är en för eller nackdel att tigrar är den intelligentaste katten. Jag tror att det kan vara förutsättningen till att man kan ha tigrar på det här sättet men det är givetvis också en riskfaktor om de verkligen får lust att käka upp ett par personer.

Relaterat om tigrar:

Hur man får kattungar att sluta slåss
Tigrar har högst IQ
Filmklipp: Tigrar

Ford är farligt för USA och EU

Samtidigt som Kina:

1. Börjat visa upp sina kärnvapen på sin officiella nyhetsbyrå.

2. Kinesisk infiltration av amerikanska elföretag är starkt misstänkt.

3. Plattformar för bilar med direkt tekniskt dokumenterad applikation för försvar redan sålts till Kina för att omedelbart läggas avseende civilproduktion.

4. Kina har angripit viktig amerikanska leverantörer av samhällskritiska tjänster på nätet inklusive Google.

5. Amerikanska företag på internationellt vatten angripits.

Planerar Ford att sälja Volvo till Geely. Kan Ford garantera att:

1. Kinesiska kommunistpartiet via Geely inte får direkt olämpligt inflytande i Sverige och EU? Knappast givet storleken på Volvo i Sverige.

2. Ingen teknik inte säljs som kan användas för att skapa de nya vapengenerationer Kina arbetar på?

Eller är Ford egentligen ett korrupt företag med farliga icke amerikanska ideologier?

Relaterat

Kina visar allt mer upp sina massförstörelsevapen. Orsaken är mycket sannolikt för att påverka och styra amerikansk politik. När Kina framöver kommer förnya sina strategiska bombplan är det då säkert att inga av de bilmärken som redan sålts eller planeras att säljas inte ger viktig teknik?

Här visar Xinhua upp den kinesiska kärnvapen kapaciteten i manipulativt otäcka bilder:

高清:图-160轰炸机核弹攻击壮观设想图

Det var inte länge sedan Kina angrepp amerikanska flottan på internationellt vatten:

China Yuzheng 311: Kinas största patrullfartyg för att övervaka fiskevattnen

Kraftfull amerikansk attackubåt

Jag kan visst intellektuellt tycka att vapen är fel. Ännu mindre önskar jag lika lite som någon annan i världen ny kapprustning. Ändå kan jag se tecken på att rörelser åt det hållet även om många andra säkert bättre kan bedöma det. Orsakerna till sådant ligger dock hos Kina och dessutom helt meningslöst. Själva idéen att de kan rusta sig till signifikant internationellt inflytande är tillräckligt för att motivera hela Västvärlden till att en gång för alla avsluta problemet kinesiska kommunistpartiet. Bäst borde de istället ta det betydligt lugnare med sina satsningar på stora otäcka vapen.

Oavsett olika vapens otrevliga praktiska funktioner är de inspirerande att betrakta. Det är ofta fina ingenjörs prestationer som tekniskt stimulerar många andra branscher. Både armé, flygvapen och flotta har i många länder dessutom trevliga traditioner där uppvisning med moderna styrkor likväl som den beridna vakten vi har åtminstone på sommaren i Stockholm inspirerar hela nationer. Andra faktorer kan visuellt spela in tidigare diskuterat för pansarvagnar:

Fallstudier: Pansarvagnar

Här har vi ett till elegant exempel på det med en amerikansk attackubåt (virginia class submarine). Ubåten är fotograferad av Lt. Patrick Evans i Norfolk där USA har en större flottbas.

Notera också i bilden hur väl synlig den blir med det röda bandet. Rött med flera färger har tidigare diskuterats i:

Färger
Kvinna i rött

Fallstudier: Pansarvagnar

2010-03-24

Människans fascination av pansarvagnar och andra stora vapen är intressant därför att för nästan alla är de antingen något vi aldrig påverkas av eller när de inverkar på oss indikerar något uteslutande negativt.

Vi kan se att många gärna besöker uppvisar med stora vapen och köper böcker där de avbildats. Jag köpte själv Stridvagnar och pansarfordon - Över 240 av världens främsta stridsvagnar på bokrean för 74.50 kr.

Pansarvagnar förklarade utifrån Hedonimeter

Att ensamt förklara det utifrån faktorerna i Hedonimeter är kanske inte möjligt men det går att se att flera av faktorerna är starkt närvarande.

En grundläggande princip i Hedonimeter är att information vi mottar i perceptio får större påverkan och känns viktigare om den resulterar i större ökad aktivitet. Pansarvagnar betraktade som information går att se verkar tydligt stimulerande. Innan den påverkan diskuteras ska sägas att information som är direkt stressande eller oroande kan ha (men behöver inte) motsatt påverkan. Just att hotet av pansarvagnar för de flesta är ganska avlägset åtminstone i Västerlandet tar bort den påverkan samtidigt som det svagt otäcka kan verka lätt stimulerande.

Stridsvagnar jagar likt människor

Ökad aktivitet kan ske genom att hjärnan emulerar fysisk aktivitet vi ser hos andra. Det är en dokumenterad effekt som normalt uppträder egentligen alltid när vi betraktar någon som rör sig men kan också påverka utanför det. Att titta på sport kan troligen till stor del förklaras av det. Aktiviteten av hjärnans påverkas jämförbart med om du själv sportat och du får del av belöningen om ditt lag eller din idrottsman gör en god prestation:

Hjärnan tror på rättvisa

Här kan vi se att pansarvagnar åtminstone ytligt har likheter med hur människan jagar (det är säkert sammankopplat med att de började användas direkt när tekniska förutsättningar att bygga dem fanns):

1. Pansarvagnar jagar i flock ungefär som människan gjorde redan när vi använde spjut.

2. Den rör sig på marken likt vi springer.

3. Pansarvagnen är kamouflerad och det har vi "alltid" utnyttjat vid jakt.

4. Den skjuter iväg projektiler och det gjorde människan redan när vi kastade stenar och spjut.

Pansarvagnar kanske därför har förutsättning att aktivera många mönster inte bara för rörelsemönster utan också "jaktinstinkt". Vidare kan självklart ett "lag" du håller på vinna med sina pansarvagnar när du tittar på dokumentärer eller läser om dom.

Många fler faktorer

Pansarvagnar plockar dessutom in ett stort antal andra faktorer redan definierade i Hedonimeter (och fler ej publikt beskrivna). I urval gäller det:

1. Orthogonius via att de ofta lyfts fram starkt i 3D t.ex. via skisser där de visas i genomskärning. Orthogonius menar jag är en mycket potent faktor.

2. I många bilder "smyger" de sig fram delvis dolda och har kamoflage d.v.s. absconditus är verkande.

3. Kommunikation om pansarvagnar likt andra officiella försvarslösningar har alltid tungt av confidence över sig. Den är till för att inge respekt hos fienden och kan p.s.s. ge förtroende hos övriga. Det märker jag i boken också gäller bakåt i tiden där det kraftfulla hos modellerna lyfts fram mer än deras inte sällan uppenbara tekniska problem. Här verkar ibland också efectos especiales men är för komplicerat att diskutera här.

4. I dokumentärer från slag gäller att eligere finns d.v.s. valmöjligheter för hur pansarvagnarna ska användas diskuteras. Även gäller det prioritet på vilka pansarvagnar man satsar tekniskt på och beställer. Båda dessa exempel märks ofta i boken jag köpte och presenteras på ett sätt där man lätt känner sig duktig när man i efterhand följer resonemangen (d.v.s. efectos especiales verkar också).

5. Vissa pansarvagnar är vad vi många gånger sett och känner igen. Vissa modeller kan vara kända och då gäller fama.

6. Att de är stora, rör sig snabbt och ger ifrån sig höga ljud verkar allmänt förstärkande på intrycken enligt sammanfattningen i perceptio.

7. Pansarvagnar kan vara associerade med en stor mängd minnen av krig, konfliker m.m. vi läst om i skolan eller sett på nyheterna. Det innebär att memoria verkar.

8. Ofta tillsammans med pansarvagnarna presenteras kartor, tekniska skisser och dylikt. Det aktiverar mappa vilket jag bedömer är en av de mest kraftfulla grupper av faktorer som finns.

9. Pansarvagnar kan (korrekt i vissa situationer) upplevas som otäcka och farliga. Därför verkar resicum och scarus.

10. En del personer (troligen därför att pansarvagnar stimulerar effektivt i övrigt) lär sig en massa om dem och uttrycker ofta sin kunskap. För dom gäller också prosum eftersom det kan kännas trevligt att visa upp en mer ovanlig kunskap om något oavsett hur onyttig den är.

Det finns flera andra faktorer som också verkar men detta urval bör ha illustrerat och kanske förklarat varför pansarvagnar icke-rationellt roar väldigt många. En prediktion jag vågar göra från det är att böcker med bilder på pansarvagnar kommer dyka upp på många bokreor också i framtiden. Med små ompaketeringar av innehållet går de säkert bra att sälja till också samma personer flera gånger trots föga konkret nytt värde i informationen (eller ens från första början).

Paris Hilton är lateralt nöje

2010-03-23

Poängen med Paris Hilton är att hon är lateralt nöje - hon upplevs via flera kanaler och förstärkt via många faktorer. Hon kan upplevas mer eller mindre samtidigt via:

1. TV via TV-serier, nyhetsinlägg inom nöje o.s.v.

2. I tryckt dagspress och veckotidningar rörande händelser med nyhetsvärde t.ex. skandaler eller deltagande i prisutdelningar m.m.

3. På nätet via officiella kanaler mot sociala medier, på hemsidor o.s.v. Via uppmärksamhet på bloggar, nyhetssajter, sociala medier o.s.v. Jämför t.ex. med filmklippet där hon roade sig för några år sedan på sin födelsedag med (om jag kommer ihåg rätt) några män och ganja.

4. I radio, på musikkanaler i TV, via delande av musik o.s.v. med publicerad musik:

5. I dataspel och mobiler. Nedan har vi ett mobilspel som hon är associerad med och förutom att stödja marknadsföringen av spelet hjälper till att hålla hennes varumärke ständigt aktuellt.

Principen är upprepningen så att hon känns igen. På det gäller att hon inte blir tråkig och det kräver nyskapande och kreativitet vad hon uttrycker och hur det uttrycks. Redan i efternamnet finns förövrigt visst grundläggande värde i aktivitet i hjärnan därför att det känns igen från hotellkedjan.

Paris Hilton förstärker det också fullt och genom åren bredare via andra lokaliserade metoder:

1. I The Simple life hade vi bl.a. contra och mappa (mappa förutom uppenbart även handlingen i varje avsnitt) och mängder av komiska situationer. Särskilt dom gånger när misstankar om viss "förstärkning med örter" inte kunde uteslutas och det blev mer spontant komiskt eftersom det sannolikt gjorde mappa lite svårt att hantera.

2. Hon försöker särskilt med åldern uttrycka mer direkt glädje via ansiktsuttryck vilket via emulering ger motsvarande verkan (när depression inte är fallet och hela det systemet sätts ner) hos den som betraktar henne.

Foto: Glenn Francis Licens: CC by-sa 2.0

För en bredare diskussion om ansiktsuttryck se:

Ansiktsuttryck | Nyfiken vital

5. Hon använder ofta rött eller snarast rosa men som jag bedömer i princip fungerar som rött men är mer av fusk-rött mindre allvarligt menad.

Foto: Celeboy Licens: CC by 2.0

Mer om värdet av rött:

Kvinnor i rött

Själv gillar jag henne bäst i gult men jag tror knappast att det är vad hon mer allmänt använt även om det faktiskt kan ge ett kompletterande värde just i samband med skandaler som är mer besvärande än hälsosam upprepning av varumärket. Nedan är hon i alla fall gul men marknadsför tyska Goyellow.de (och ser inte ut att trivas i färgen):

Foto: Peter Schäfermeier | Universal Photo Licens: CC by-sa 2.5

Gult är heller inte riktigt hennes sak vilket bör framgå från:

Därför associeras “serotonin” till “gult”
Fallstudier: Musik som är gul

6. Paris Hilton har ofta haft en gullig hund. Alla gillar gulliga hundar och det förstärker övrigt hon kommunicerar. Några exempel finns i filmklippet:

Mer om gulliga djur:

Gulliga djur

Ännu mer förstärkt Paris Hilton

Det finns otaliga andra faktorer hon också använder. Vi har självklart det sensuella. Även hur hon tenderar att regelbundet kommunicera mot mer intressanta trend-spridande subkulturer fast utan att det stör eller märks av de bredare mottagarna av kommunikationen.

I enskilda framträden använder också varierat en del andra visuella faktorer som vi hade ett exempel med för solglasögonen i tidigare bild. När jag tittade över en tidigare en gång tror jag att det var cirka 30 faktorer som jag fångade för cirka fyra veckor fördelat över tre år i samband med hennes större offensiver.

På många sätt är hon både så perfekt hon kan bli ändå ligger hon på samma gång långt under sin potential. Problemet är givetvis att vad som ger drivkraften också tenderar att av och till skapa problematiska mer "destruktiva" perioder vilket stör annan påverkan samtidigt som det ger henne kan jag uppleva ett trött intryck ganska länge efteråt. Att bedöma det trovärdigt är dock svårt.

När jag följde trender snarare än perceptio i ögonblicket var Paris Hilton dock alltid min favorit. Mycket av det kommer från att jag verkligen gillade henne i The Simple Life - så komiskt.