Rättvisemärkt - Rosor från Kenya

2008-02-12

Rosor med Rättvisemärkt finns att köpa. Rosorna kommer från Kenya och möjligheten för odlarna att sälja rosorna är särskilt kritisko nu när det är oroligt i landet. Många anställda har fått fly.

Blommor: Från I-länder till U-länder
För fanns mycket av blomsterindustrin i I-länder som Holland. De senaste 10 åren har allt mer av produktionen flyttat till Latinamerika och Östafrika. Det har givit viktiga inkomster och massor av arbetstillfällen. Ett problem har att arbetsförhållandena inte alltid varit bra: låga löner, farliga kemikalier och långa arbetstider. Allergier, andningsbesvär, reproduktionssvårigheter och missbildningar på barn finns rapporterat.

Blomsterodlingar som producerar Rättvisemärkt syftar till att förbättra arbets- och levnadsvillkoren. Krav på drägliga villkor för medarbetarna ställs. Idag finns ett 30-tal certifierade producenter, främst i Kenya, men även i Tanzania, Zimbabwe, Indien, Ecuador och Colombia. Rosorna exporteras till Canada, Schweiz, England, Tyskland, Belgien, Österrike, Frankrike, Norge, Finland och Sverige.

När man köper rosor, eller andra blommor, finns ofta Rättvisemärkt. Hittar man dem inte kan man fråga så tar fler butiker in dem.

Mer om Rättvisemärkt
Välj en Rättvisemärkt ros från Kenya på Alla hjärtans dag! Rättvisemärkt.
Rosor. Rättvisemärkt.
Kenya. Wikipedia. Mer om Kenya i sammanfattning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar