Fällknivar för att överleva

2008-11-06

En fällkniv kan visa sig värdefull förd in överlevnad när du är i skogen även om det bara är några timmar. Skadar du dig kan du använda den för att:

  • Skära upp kläder.
  • Skära av tejp med en hand.
  • Spinta stickor för att göra upp eld.

Rätt fällkniv för att överleva
1. Fällkniven ska vara ren. En sådan fällkniv vill du hålla så ren som möjligt så att du minimerar risken för att få smuts och bakterier i sår. Det är därför inte lämpligt att du använder den i övrigt annat än när det är nödvändigt. Har du använt den behöver den rengöras noga inklusive slutligen med desinfektionsmedel.

2. Fällkniven ska gå att fälla ut med en hand. Den behöver gå att fälla upp med en hand eftersom det just kan vara en hand som du skadat. Krävs två händer eller om det är svårt att fälla ut den med en hand kanske du inte lyckas och därmed inte klarar att få stopp på blödningen.

3. Välj bra stål. Välj ett kvalitetsstål så att kniven går att använda utan att den går sönder. Både kolstål och rostfritt stål håller idag tillräckligt hög kvalitet. Rostfritt stål var sämre förr men ett bra sådant har idag ungefär samma egenskaper och går att slipa och bryna med diamant- och keramiska brynen. De rostar heller inte lika lätt.

4. God hållbarhet. Fällkniven bör klara en del utan att gå sönder i skaftet eller fästet.

Nedan följer några fällknivar som ser ut att vara acceptabla utifrån detta. Särskilt när det gäller god hållbarhet är det svårt att bedöma över nätet och du bör fråga säljaren och be om råd. Även i övrigt skiljer de sig en del mellan varandra och är inte fullt likvärdiga.

Spyderco A.T.R SS
Spyderco är ett amerikanskt företag som grundades 1978 och de är kända för att producera bra fällknivar som enkelt öppnas med en hand. A.T.R SS ser dessutom ut att vara lätt ut att rengöra. Längden på bladet är 8,7 cm.

Spyderco är ett välkänt kvalitetsmärke med god tillförlighet, hållbarhet och enkelhet. Priset är därefter och A.T.R SS kostar 1660 kr hos www.knivkompaniet.se.

Fällkniven P
Här har vi en riktigt elegant fällkniv som uppges vara "en symbios av avancerad teknik, genuint hantverk och tidlös design, en kniv för den moderna människan". Kniven ska både vara enkel att rengöra och fälla ut med en hand. Längden på bladet är 7,7 cm.

Priset är 1190 kr hos www.addnature.com.

SL3 Fällkniv med eldstål
Denna fällkniv kombinerar kniv med nödvisselpipa och eldstål. När man har många funktion på fällkniven kan man inte räkna med samma hållbarhet. För en fällkniv man tar med sig ut för kortare turer och inte använder i övrigt är det troligen ingen nackdel. Visselpipa och eldstål är dessutom användbart och bra att ha med sig och att ha det samlat gör det enkelt att ta med sig och minskar risken att man glömmer det. Bladet är 8 cm varav hälften är gjort för att såga.

Denna fällkniv kostar 395 kr hos www.wild-outdoorlife.se.

Ännu fler tips på fällknivar hittar du här:

Liknande julklappstips
Tidigare tipsade jag om eldstål från Light my fire:

Ett tändstål gör att du kan tända eld nästan i vilket väder som helst eftersom gnistarna är cirka 3000 grader varma. Tändstålet är svenskt och har blivit en storsäljare över hela världen bland jägare, fiskare, militär och överlevnadsexperter.

För ännu fler julklappstips kan du besöka vår huvudsida:

Där finns alla tips på julklappar samlade och sorterade efter målgruppen.