Kan Nintendo Wii hjälpa barn gå ner i vikt? University of Derby undersöker

2008-11-06

Dr Michael Duncan vid University of Derby ska göra en studie för att se om Nintendo Wii kan motverka övervikt hos barn...

    - Målet med studien är att se om barn kan förlora vikt och förbättra sin hälsa med Nintendo Wii. Det sägs ofta att dataspel kan vara dåligt för din hälsa och vi hoppas att den här forskningen ska avgöra om spel med den här utrustningen faktiskt kan ha vara bra för barns fysiska kondition, berättar Dr Michael Duncan.

Nintendo Wii gav dataspel där du rör dig
Nintendo besegrade Sony Playstation 3 ordentligt med Wii. Den viktigaste orsaken var att Nintendo förde in rörlighet i spelen. Nintendo Wii känner av hur du rör spelkontrollen som du kan använda som racket, svärd, pistol o.s.v. Anledningen till att Nintendo Wii kan skilja sig när det gäller vikt är med andra ord att man rör sig i många av spelen. Barn som kanske inte annars skulle motionera eller som ersätter stillasittande speltid med rörliga spel kan därmed tänkas gå ner i vikt och få bättre kondition.

Wii Fit går längre
Nyligen bloggade jag om Wii Fit för Nintendo Wii som tar konceptet längre:

I Wii Fit får du Wii Balance Board som känner av hur du rör dig. Du får din egen personliga fitnessinstruktör (tjej eller kille) som lägger upp din träning med massor övningar som du får lära dig göra på rätt sätt. Wii Fit inkluderar ju också trenden jag bloggat om med elektronisk utrustning som coachar och tränar dig i vardagen. En annorlunda exempel var Brain Age till Nintendo DS som tränar upp ditt närminne med övningar. Där är det Dr. Kawashima som håller reda på dina resultat och lägger upp ditt träningsprogram:

Mer om studien University of Derby gör
Besök University of Derby för att läsa mer om studien:

Förebådade Commodore 64 & Dance Dance Revolution Nintendo Wii?
När man väl sett Nintendo Wii känns det som det här konceptet är något man sett saknat men inte klarat att sätta fingret på? Många spel till min gamla Commodore 64 med Tac-2 joystick hade fantastisk spelkänsla som moderna dataspel saknat. En orsak var nog att man blev enormt kroppsligt rörlig med Tac-2. Inte bara att man rörde fingrarna enormt snabbt utan ofta rörde man hela kroppen.

Första tydliga tecknet var nog ändå Dance Dance Revolution från Konami som blev arcade 21 november 1998 i Japan. Det var ett unikt musikspel med dans som skapade en ny genre. Spelaren måste klara att följa rytmen, ha god balans och använder sina fötter (och egentligen hela kroppen för att spela). Dance Dance Revolution blev enormt populärt och blev en regelbunden vana hos massor av spelare. Det överraskade branschen, spelarna och kritikerna. Dance Dance Revolution kan nog sägas vara ett av de första tecknen på vilken enorm potential dataspelen där man rör sig har. Dance Dance Revolution är ju egentligen samma koncept som Nintendo Wii. Dance Dance Revolution finns förövrigt till Nintendo Wii och det bör vara ett alldeles utmärkt rörligt spel...

Mycket nyttigare än att sitta spel och spela Doom och Duke3D som man själv gjorde.