"$100 datorn" One Laptop per Child (OLPC / XO)

2008-11-14

One Laptop per Child (OLPC) utvecklades från början för att ge skolbarn i U-länder tillgång till en billig dator. Den har emellertid blivit ganska populär även i USA som en mycket prisvärd dator som räcker bra för det mesta förutom moderna dataspel. Den kompakta och billiga datorn One Laptop per Child (OLPC) kommer att säljas av Amazon på måndag 17 november till Sverige och i totalt 27 europeiska länder.

Ge en, få en - Give a Laptop, Get a Laptop
I USA har det vanligaste varit att One Laptop per Child (OLPC) sålts på så sätt att samtidigt som man köper en dator till sig själv så betalar man även för en dator till biståndsprojekt. Från början hade projektet som mål att det skulle kosta $100 US men det klarade man inte. Istället blev det $188 US. Ett problem var dock att klara leveranserna och man ingick därför samarbete med Amazon. För ett paket på Amazon där köparen får en dator och en dator går till skolbarn i tredjevärlden kommer priserna i Europa börja på $199 US.

Hur stor och vad väger datorn?
XO är mycket kompakt och har dimensionerna: 242 mm × 228 mm × 32 mm. Den väger bara 1,58 kg med NiMH batteri och 1,45 kg med LiFeP batteri.

Vad mer är speciellt med den?
Bland annat att den är konstruerad för att vara tämligen resistent mot smuts och fukt. Den har ingen fläkt.

Vilken prestanda har XO / OLPC?
För att ta upp några intressanta saker med XO är CPU är x86-kompatibel processor 433 Mhz. RAM är 256 MiB DRAM. För lagring av mer data finns 1024 MiB SLC NAND flash men däremot ingen hårddisk eller liknande. Orsaken till att hårddisk saknas har huvudsakligen att göra med att datorn ska klara smuts, fukt och stötar bra. Tre USB-2 kontakter finns.

Övrig specifikation av hårdvaran och information om One Laptop per Child: www.laptop.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar