Trådlös USB-hub med PC Card från Ratoc System

2008-12-10

Japanska Ratoc System kommer nu med en trådlös USB-hub. Den bygger på ett trådlöst PC Card som kopplas till datorn och skickar trådlöst till själva USB-hubben där prylarna kopplas in. Trådlösa USB-hubbar har ju funnits ett tag och deras stora fördel är att man kan få bort kablarna en bit från datorn. Dessa kopplas emellertid normalt in till en av datorns egna USB-portar. Det gäller emellertid inte "Wireless USB Starter Kit REX-WUSB1" från Ratoc System som istället bygger på PC Card och med andra ord är helt anpassad för bärbara datorer.


Att antenn finns som går att ställa in kan vara bra och gör att den kan riktas för bättre mottagning.

PC Card (förr PCMCIA) är en ganska bra standard som gav bärbara datorer en snabb buss där kort enkelt kan kopplas in och tas ut. Ett PC Card är ungefär lika stort som ett kreditkort. I en stationnär dator gör det ju ingenting om korten är större eftersom dessa vanligen har utrymme över. Bärbara datorer är istället ont om plats och att PC Card är små är därför viktigt liksom att man enkelt tar dem in och ut. Idag används PC Card ofta till nätverkskort, 3G-modem, USB-kort m.m. USB-hubben från Ratoc System ska klara det mesta och mätning av prestanda har bl.a. skett på extern hårddisk liksom skrivare. Värt att tänka på är att själva USB-hubben måste anslutas till strömnätet och det här är med andra ord ingenting som är bärbart.

Wireless USB
För den trådlösa kommunikationen används Wireless USB (WUSB) vilket är en standard (d.v.s. här avses Wireless USB från Wireless USB Promoter Group). Standarden tillåter faktiskt upp till så mycket som 127 att ansluta till datorn. Prestandan är också helt ok klarar sändning på 480 Mbit/s upp till 3 m och 110 Mbit/s upp till 10 m.

Den här trådlösa USB-hubben har uttag för fyra USB-enheter. Ratoc System har också man mätt upp prestandan mer exakt bl.a. när en extern hårddisk kopplats in:

Sträcka (m) Läsa (MB / s) Skriva (MB / s)
0.5 6,11 5,07
1 5,93 4,91
3 5,33 4,32
5 4,32 3,58

Fler typer av mätningar och mer information om hårdvaran vid testerna respektive testprogram finns hos www.ratocsystems.com: USB Starter Kit CardBus PC-kort (Japanska)
Mer om prylar för USB på Pryltrend.com: USB

Ratoc System räknar med att börja leverera i Japan under mitten av december. Priset tros bli ¥31,500 exklusive skatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar