Yoko från Gurren Lagann i Bild: En kraftfull förebild

2008-12-10

För inte så länge sedan kom allt tecknat från Disney. Kvinnorollerna var alla ungefär lika och minst sagt konservativa. Kvinnoroller var princessor, hemmafruar och "städsamma". Utmärkta exempel är Pongo och de 101 dalmatinerna, Lady och Lufsen, Snövit och de sju dvärgarna för att inte tala om Törnrosa. Det är inte nödvändigtvis fel eftersom det är roller kvinnor ofta tagit eller behövt ta i samhället. Samtdiigt är det inte bra att det framställs ensidigt så att barn och ungdomar tror att det måste vara så. När jag tittar över japansk anime finns förvisso liknande tendenser av och till precis som moderna filmer gjorda i Västerlandet. Att hitta väldigt starka roller som spelas av kvinnor uppfattar jag emellertid mycket lättare i japansk anime.

Yoko från Gurren Lagann
Bilderna på en samlingsfigur av Yoko från Gurren Lagann upptäckte och bloggade om nyligen ett exempel på vad jag uppfattar är en stark kvinnoroll. Här har vi en kvinna som inte är rädd för att visa sin styrka tydligt när hon blir arg:

Ställ det i relation till Lady och Lufsen. Där är Lady en väldigt väluppfostrad cockerspaniel-hund som bor i ett fint hus tillsammans med ett värdekonservativt giftpar. Lufsen är en busig gathund som lever fritt och kan göra lite som han vill:

Här är Lufsen äventyraren som "räddar" Lady från hennes "torn".

En kvinnlig hjälte?
Jag tycker att man ser att Yoko också uppfattas som en kraftfull förebild för yngre kvinnor. Nedan har vi en liten filmsnutt som något fan gjort där hon besegrar Homer Simpson i strid. Tänk här på hur kvinnorollerna ser ut i Simpsons där ju Marge är hemmafru, ordentlig, stannar hemma på kvällarna, tycker att det är viktigt att gå i krykan och är mamma både för barnen och Homer. Homer förvärsarbetar, dricker nästan dagligen, roar sig när han har lust, bryter mot regler som han vill och planerar ingenting runt familjen.

Här har vi också ett exempel på hur fans klär ut sig till Yoko vilket naturligtvis pekar på att de ser upp till henne:


Foto: Michael Mol

Ännu fler exempel finns på adresserna nedan (men copyright var sådan att publicering här inte var möjlig utan tillstånd för varje bild och det hade jag fått vänta lite för länge på men jag hoppas på att följa upp med ett särskilt tema kring det här):
Kvinna utklädd till Yoko (Flickr)
Kvinna utklädd till Yoko (Flickr)
Kvinna utklädd till Yoko (Flickr)
Kvinna utklädd till Yoko (monsterdonut.wordpress.com/)
Kvinna utklädd till Yoko (Flickr)
Kvinna utklädd till Yoko (Flickr)
Kvinna utklädd till Yoko (Flickr)
Kvinna utklädd till Yoko (Flickr)
Kvinna utklädd till Yoko (Flickr)
Kvinna utklädd till Yoko (Flickr)

En till samlingsfigur med Yoko
Jag tycker också att det är intressant att det är Yoko som bär på det stora handeldvapnet. Simon har istället en borr. Vad Gurren Lagann säger är att kvinnor kan bli krigare. Åtminstone uppfattar jag det så. Jag har egentligen aldrig sett TV-serien utan tittat på några filmklipp på nätet, studerat teckningar och populärkultur. I den här samlingsfiguren ser man Yoko igen som hjälte i en roll som bara för några år sedan varit en man:

Mer om Yoko och Gurren Lagann
Officiell hemsida: www.gurren-lagann.net
Officiell blogg om Gurren Lagann från Gainax på weblogs.jp: Gurren Lagann
Filmklipp m.m. av Gainax från TV-serien: Gurren Lagann

Jag tror det är bra att kvinnor växer upp och känner att de likaväl som män kan vara hjältar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar