M. C. Eschers inspirerande konst med nyttigt förstärkande kost och romaner

2010-05-13

Detta är ett härligt mellanmål smaskigt optimerat för att passa den stora konstnären M. C. Escher som jag idag upptäckte med ett värde likt att vidröras av själva solen i bokhandeln för inte mer än 68 kr.

Målsättningen är att höja upplevelsen av M. C. Escher inspirerande utmanande visuella målningar som förebådade generationer av inspirerade verk sällan i nivå av geniets kraftfulla excellens.

Vi kan göra det på många sätt. Vanliga och uppenbara är att besöka orter och hus där konstnären bott, studera honom under en längre period och själv skapa vad som är likartat. Kost och människor kan också ge värde och här gör vi det med ett rött äpple, kaviar (han målade inte sällan fiskar) och riskakor.

Boken är M.C. ESCHER - The Graphic Work från ledande bokförlaget Taschen.

Ett mustigt svart te från fantasiernas Indien

Teet är ett mustigt indiskt svart te kryddat och härligt doftande handlat på ICA - forsman TEA India Chai Latte Mjölk Te.

Det är egentligen avsett att drickas med mjölk men jag föredrar att dricka det som den nästan två meter långa man jag är: Utan skyddande lager mellan mig och upplevelsen.

Endast utan filter till omvärlden och det fullständiga accepterandet och glädjen över konsekvenserna - kan vi fullt uppleva den fullständiga skönheten. Det gäller konst och kost såväl som människor.

Vi blickar ut över Eschers konstskatt i ödmjuk förundran

Ett kraftfullt svart te med söta värmande indiska kryddor tar vår upplevelse till en höjd där vi kan blicka ut över det geniala arv Eschers lämnade till mänsklighetens.

Värdet och betydelsen av hans arbete kan aldrig överskattas. Vi kan endast i ödmjukt fascinerade över kraften i hans motoriska cortex och fråga oss hur stor receptor-densiteten i detta område kan ha varit.

Automated Alice och Alice in Wonderland lyfter din upplevelse högre

Den ambitiösa konstälskaren kan även pröva att kombinera den visuella upplevelsen med romaner i samma stil. En lämplig är Automated Alice av Jeff Noon. Givetvis är Alice in Wonderland på samma sätt en lämpad upplevelse.

Både Jeff Noon och Charles Lutwidge Dodgson (Lewis Carroll) leker med perspektiv, proportioner, det möjliga och omöjliga i en kreativ men riktad mix för att skapa läsaren en upplevelse som lyfter dem till starkare människor.

Automated Alice hör inte till - menar jag - Noons starkaste romaner men den som i traditionell visuell mening går längst i detta. En litterärt bättre och här ändå jämfört med övriga författare extremt långtgående och hans debutroman är Vurt. Den kan vara en bättre första kontakt med denna storslagna författare.

Dagens modiga jakt efter kaviar krävde matematisk exakthet och intensivt navigerande bland kylda hyllor

Den kaviar jag särskilt valde ut för upplevelsen är Hemköps Kaviar. Denna har 51% rom och det ska jämföras med 50% för den Kalles Kaviar jag kontrollerade vilket är mycket mer än deras kaviar förr hade när detta tidigare diskuterats (då tror jag den var på 36% medan Hemköp liksom Willys även då hade 51% - kommer jag ihåg rätt finns också en till kaviar på Willys med ännu högre romhalt).

För Axfoods andra egna varumärke Eldorado finns inte längre någon "kaviar" och den kallas istället "romröra" eller något liknande. Halten av rom är - om jag minns rätt från dagens expedition in i Hemköp Uppsalas kallare mindre labyrint för mejeriprodukter, fiskprodukter och fruktjuicer - endast 27% eller 28%.

Eldorado är dock något billigare men inte mycket billigare än Hemköp som dock är märkbart billigare än Kalles Kaviar.

Här kan jag konstatera att en allmän förändring har skett rörande ett flertal varor där Eldorado minskat mängden kvalitetsråvaror medan Hemköp antingen ligger kvar eller höjt upp nivån. Det är helt säkert klokt och bättre än som innan när Eldorado inte sällan var i princip samma sak som Hemköp men billigare.

Mer om kost

Relaterat:

Övning för ökad kreativitet med mentala bilder skapade från M.C. Eschers konstverk
Fallstudier: Kost
Assam och Masala chai är svart te från Indien
Fallstudier: Kost kombinerat
www.forsman-tea.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar