Prylar att spela schack med

2008-01-11

Schack är det många som spelar på dator. Även om man inte är särskilt road av att spela med en dator kan schackprogam vara värdefulla:

  • De kan analysera partier och ge nya ingångar.
  • De har ofta massor av kända partier lagrade.

Dagens schackdatorer & Deep Blue

Schackdatorer, d.v.s. dataprogram som kan spela schack är idag, mycket kraftfulla. De kan tillochmed slå världens främsta spelare. Långt in i 1990-talet klarade starka spelare att besegra dem med hjälp av kreativitet men vändpunkten kom maj 1997. Kasparov som då ansågs vara världens främsta spelare besegrades av Deep Blue.

Deep Blue var en schackspelande dator som IBM skapade. Ingen schackdator hade innan besegrat en regerande världsmästare. Arbetet på Deep Blue påbörjades redan 1990 och algoritmen förbättrades kontinuerligt liksom prestandan. Kasparov krävde en returmatch, då han var övertygad om att datorn under matchen använt mänsklig hjälp men Deep Blue togs ner efter matchen och har inte användats i schacksammanhang mer.

Rybka är världens starkaste schackprogram

Rybka är numera med stor sannolikt världens starkaste schackdator och har vunnit flera tourneringar för schackprogram. Algoritm och koder är hemligt.

Mer information om Rybka och möjlighet att köpa motorn finns här: rybkachess.com.

Chessmaster

Chessmaster är ett kommesiellt schakprogram som kom första gången 1986 till Amiga, Apple II, Atari, DOS och Commodore 64. Senaste versionen är Chessmaster XI, was för PC. Elo för motorn är ungefär 2700. Intressant är att motorn gör det möjligt att skapa nya spelar med olika personlighet.

För hemmabruk är Chessmaster troligen ett av de bästa valen.

Fria motorer för schack

Flera fria motorer att använda i schackprogram finns. En av de starkaste (troligen en av de tre främsta) är Fruit (Elo 2863). Den finns till Windows, Linux och Mac OS X, och fungerar med flera gränssnitt: Chessbase, Arena, ChessPartner, Chess Assistant, Sigma Chess m.fl.

Toga II (Elo 2868) är kanske den starkaste fri motorn för schack när det kommer till spelstyrka. Det är en utveckling av Fruit och där mer kunskap om schack tillförsts men algoritmen är också något ändrad.

Mer om schack på Pryltrend:

Spela schack mot datorn I: Schackmotorer

Recension: Chessmaster: The Art of Learning till Nintendo DS

Schackspel i Lego med riddare, slott, vikingar m.m.

Schack samhällsfarligt menade Scientific American

Det här inlägget skrev jag redan tidigt 2008 men såg att det inte var publicerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar