Fler Fällknivar

2008-11-07

Nyligen bloggade jag några tips om vad man ska tänka på när man köper en fällkniv att ha på korta utflykter i ut skogen för att hantera det oväntade. Där visade jag även upp några ganska alternativa fällknivar. Det här är en fortsättning med fler fällknivar och jag rekommenderar att du läser den första bloggpostningen om du inte gjort det eftersom kraven på fällkniven gås igenom:

Fällkniv Gerber Revolt - Tantoblad
Gerber Revolt har ett tantoblad i rostfritt kirurgstål. Den öppnas enkelt med en hand vilket vi har konstaterat är viktigt när man behöver ta hand om stador i den ena handen eller armen...

Gerber Revolt kostar 599 kr hos www.netonnet.se. Någon uppgift om längd på bladet eller fällkniven finns inte där men på en annan sajt uppges bladet vara 2.72", fällkniven 4.17" stängd och 6.97" öppen. D.v.s. klingan är ca 6,91 cm, fällkniven ca 10,6 cm stängd och ca 17,7 cm öppen.

Tantō och Tantoblad är inte samma sak
Tantō är en traditionellt japansk dolk som vanligen var mellan 15 and 30 cm avsedd för att sticka och inte hugga. Förutom renodlade klassiska dolkar förekommer mycket konstnärliga tantō liksom maskerade tantō (en tantō kan t.ex. vara maskerad som en solfjäder).

Ett tantoblad eller tantoklinga är när det gäller taktiska knivar och fällknivar inte samma sak som tantō. Tantoblad uppfanns i USA och har iochförsig vissa begränsade likheter med vissa tantō (jag har för mig att en del tantō liksom japanska pilspetsar hade samma form som tantoblad i spetsen för att lättare gå igenom rustning) men är ändå något helt annat. Ett tantoblad har precis den form Gerber Revolt har där större delen är helt rak (klingformad - tantoklinga) men där klingan inte slutar i en spets utan bildar vinkel mot klingan. En tantoklinga har högre hållfastheten när den sticks mot hårda material men när det har betydelse för moderna stål känns svårt att avgöra. Däremot kan man se att formen kan vara praktiskt bl.a. när man behöver skära upp kläder.

Fällkniv SOG S33 Gentleman
SOG (Studies and Observation Group) är knivar avsedda för krävande miljöer och ska klara påfrestningar. S33 Gentleman är tillverkad i rostfritt stål och går enkelt att fälla ut med enhandsgrepp. Bladet är sju cm och den totala längden är 16,5 cm. Vikten är endast 99 g.

SOG S33 Gentleman säljs för 819 kr hos www.friluft.se.

Fällkniv Leatherman c302
Har ett handtag i aluminium, en låg totaltvikt på endast 90,7 gram och ett blad på 7,1 cm i rostfritt stål. Fällkniven är 9,8 cm hopfälld och 17 cm utfälld. För att öppna bladet krävs endast ett lätt drag med pekfingret på rullen på skaftets ovansida...

Leatherman c302 kostar 525 kr hos www.outdoorexperten.se.