Julklappstips - Ge bort mänskliga rättigheter

2008-11-04

På många sätt är julen ganska löjlig. Vi tror att vi kommer roas av saker som är riktigt triviala. Om det här frosseriet i mat, stress, alkohol och lyxkonsumtion egentligen ger oss något annat än kortvarigt nöje och ökad risk för sjukdomar tror jag inte riktigt på.

Den kristna hjälporganisationen Diakonia har en alternativ julklapp som går ut på att ge en mindre summa till folk som ordentligt mycket mer behöver den. Sådana här initiativ är givetvis riktigt bra. Områden man kan välja att stödja är:

Området rationella julklappar som är bättre för världen bloggade jag om flera gånger innan julen 2007. Flera av dom kampanjer pågår även i år så de var nog ganska framgångsrika. Antagligen till stor del därför att jag bloggade dem här samtidigt som bloggen låg mycket högt på Google runt en massa sökord associerade till julklappar. Det var väldigt många som fick sin inspiration julen 2007 här (^_^)

Personligen tycker jag nog att de snälla julklappar ActionAid tagit fram känns bättre än de Diakonia har. I år finns precis som förra året bl.a. geten, barnmorska, skolböcker, kakaoträd o.s.v. men också vattenpump, kycklingar, flicktoalett och nödhjälpspaket:

Ett till alternativ för den som vill verka i närmiljön och göra Sverige bättre finns Barnens rätt i samhället:

RichardDawkins.net

Lämna övernaturliga trosföreställningar och gör världen bättre
För att inte vara ansvarslös måste jag peka på att de pengar vi idag helt i onödan lägger på olika religiösa trosföreställningar i form av löner, lokaler, felaktiga politiska och privata beslut m.m. är enorma. Religion är myter och tillför inte mänskligheten något. Läs mer om det hos världens mest kända ateist:

Vi ser en förbättring som kommer i lugn takt där fler och fler vågar lämna det övernaturliga och se klart. I praktiken är det nu ändå fortfarande många som ännu inte nått dit och kristna hjälporganisationer kan då fylla en funktion för åtminstone till liten del kompensera de skadeverkningar trosföreställningarna tidigare och fortfarande orsakar.