Lärorika julklappar: Jordglob, Världskarta, Stjärnkarta och Månkarta

2008-11-04

Den perfekta julklappen till ett barn är givetvis något som får dem under intresserad tystnad sitta och lära sig något som både ger dem värdefull kunskap inför framtiden och utvecklar dem omedelbart. Några perfekta sådana julklappar finns nog knappast men här är några olika förslag som lär barn hur omvärlden ser ut och ger dem perspektiv på världens storlek (^_^)

Det handlar om stjärnkarta, jordglob, månkarta och världskarta... Det kanske inte är världens roligaste julklappar men de är heller inte dyra och finns sedan i barnets rum under många år. Den långa verkningstiden gör att åtminstone viss kunskap kommer glida över till barnet. När du köper sådant är det givetvis bra att fråga butiken vilket år kartan bygger på så att den inte är för gammal...

En jordglob är ett måste
Den första jordgloben jag hittade känns riktigt trevlig med sin antika design och kartans geografiska och politiska indelning uppges vara modern. Alla namn är på svenska, jordgloben har en diameter på 30 cm och priset är 999 kr:

En mindre jordglob med 25 cm i diameter har vi nedan för 589 kr:

Båda jordgloberna säljs av Stiligt.se.

Skrivbordsunderlägg med världskarta
Har har vi en världskarta som skrivbordsunderlägg...

Världskartan kostar 57,00 kr hos Lilon.se.

Världskartor i alla prisklasser
Den första världskartan är inte särskilt dyr och kostar bara 125 kr:

Samma butik säljer flera andra världskartor varav den dyraste kostar 4 995 kr. Det är en "skolkarta" på rullgardin som man uppger sälja till många skolor och kommuner. De tillverkas av lantmäteriet och ska hålla hög kvalitet. Någon uppgift om storlek hittade jag inte:

Båda världskartorna och fler finns att köpa hos Resebokhandeln.com.

Månkarta
kartcentrumse.e-butik.se säljer en månkarta som är 138 x 98 cm för 135 kr:

Stjärnkarta som är ställbar
Och slutligen har vi en ställbarn stjärnkarta där man kan se hur himlen ser ut en viss kväll. Ställ in datum och klockslag och du ser aktuell stjärnhimel. Genom att vrida tidsskalan runt ser man hur stjärnhimlen ändrar sig under året och dygnet. 50 stycken spännande saker t.ex. galaxer och nebulosor finns med som går att se med en vanlig fältkikare.

Säljs av Sagitta för 100 kr.

Fler julklappstips och årets julklapp
Här hittar du omfattande julklappstips anpassade för alla:

Förslag och diskussioner om vad som blir årets julklapp finns bloggat nedan:

Ett sista tips om lärorika julklappar till barn
När du köper julklapp till barn pröva då att ge de lärorika och "mer tråkiga" julklapparna på morgonen. På så sätt får de något att sysselsätta sig med samtidigt som de lär sig. Får de t.ex. en jordglob samtidigt som något som kan upplevas som mer roligt blir det ju inte lika bra.