Rättvisemärkt

2007-07-08
Rättvisemärkt eller Fairtrade på engelska en märkning av varor. Alla som arbetar med varor märkta med Rättvisemärkt ska få rimligt betalt.

Rättvisemärkta varor utnyttjar inte människor. Förutom rimlig betalning ställs också bl.a. krav på att barnarbete inte får förekomma och att medarbetarna ska få organisera sig. Respekt för mänskliga rättigheter är ett krav.

Rättvisemärkta varor och symbolen
Allt fler typer av varor finns med Rättvisemärkt. Särskilt vanligt är rättvisemärkta livsmedel. Det finns rättvisemärkt kaffe, te, vin, choklad, honung, bananer, kakao, ris, juice, frukt, nötter m.m.

Den svenska symbolen för Rättvisemärkt syns nedan:

Rättvisemärkt

Förutom denna finns likartade varianter av symbolen. Symbolen kan se lite olika för varor från olika länder. Nästan alltid är de lätta att känna igen. "Fair trade" eller "Fairtrade" står på symbolerna.

Rättvisemärkt i Sverige
Rättvisemärkt i Sverige består av ett företag och en förening. De licensierar varor med Rättvisemärkt och arbetar för att bilda opion och sprida information.

Företaget ägs av LO och Svenska kyrkan. Det finansieras till största delen av intäkter från de företag som får varor certifierade. Resten skjuts till av ägarna. En del av intäkterna går till den centrala organisationen för Fairtrade i världen.

Fairtrade och Rättvisemärkt på nätet
Den svenska hemsidan för Rättvisemärkt finns här:

Olika internationella och engelska sidor finns här:

Engelska Wikipedia har en längre artikel som berättar mer om Fair trade:

Katalog över recenserade varor med Rättvisemärkt:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar