Här har vi en staty av Ganesha vilket är en perfekt julklapp till vem som helst som uppskattar en indisk eller asiatisk inredning eller är spirituellt intresserad.
Ganesha, elefantguden, är herre av materiella och spirituella hinder. Tillbedjan av Ganesha förekommer i ett flertal religioner och sekter i Indien. Att visa honom respekt kan vara en praktiskt metod för komma framåt i livet. Att där jämföra med t.ex. kreativa visualiseringar.
Ganesha är också herre av intelligens och visdom. Det är en finurlig god som för att pröva och utveckla dig kan placera ut hinder i din väg.
Bilden är av denna Ganesha staty jag köpte ser jag nu i denna uppdatering nästan två år senare har slutat säljas. Min Ganesha köptes hur som helst från Primapresent.se där lite annat också finns inklusive två andra statyer.
Ett multi-kulturellt altare
Av vad jag förstått från allt jag läst om mer eller mindre samtliga religioner skapar gudar och gudinnor mest problem när man brister i respekt. Samtidigt är de inte alls särskilt uppmärksamma och missar massor av saker som händer (det gäller förövrigt också den kristna, judar och muslimers gud vilket framgår många gånger i Gamla testamentet. Är man seriöst troende tycker jag att man ska ett multi-kulturellt altare så att man inte missar någon viktig religiös mem. Kring sådant delar jag Dr Susan Blackmore åsikter om vad de egentligen är:
"Blackmore's treatment of memetics insists that memes are true evolutionary replicators, a second replicator that like genetics is subject to the Darwinian algorithm and undergoes evolutionary change. Her prediction on the central role played by imitation as the cultural replicator and the neural structures that must be unique to humans necessary to support them have recently been confirmed by research on mirror neurons and the differences in extent of these structures between humans and our closest ape relations."
Och för mig är religion parasiter uppbyggda av information som överlever på atavistiska idag felfungerande delar av vår hjärna. De här delarna av vår hjärna fungerar ungefär på samma sätt hos djur och människan och vår tro är ungefär samma på samma sak. För en mus är det kanske gynnsamt evolutionärt att endast acceptera vissa saker som något en gud gör och som inte går att styra över. För oss är tro något evolutionen är på väg att göra sig av med. Därför är också skillnaden stor i känslighet mellan olika personer.
Ett altare med alla stora religiösa grenar, kulturer och världsdelar är därför kanske smart. Ett kristet kors från böckernas folk, en staty av Buddha respektive Ganesha från Indien där trots allt de flesta stora religioner skapats. Det kombinerar vi med en målning av Lao Tzu och Konfucius gärna tillsammans med Buddha igen i en bild som "vinägerprovning":
Från Sydamerika är Mami Wata ett utmärkt val eftersom hon tros ha sitt ursprung i Afrika. Där täcker man upp lite extra...
Från övärlden kan vi välja ut t.ex. Obàtálá - en skapande gud. Han tros vara skapare av världen och människan. Tilltalande med Obàtálá är att han inte är ofelbar. Ibland är han full på palmvin och gör då fel när han skapar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar