Flygplan, båtar och bilar som använder smygteknik

2007-11-29

Vi bloggade här innan om ett parply som liknande ett flygplan med s.k. smygteknik: Paraply som ser ut som ett stealth (Stealthflygplan). Smygteknik innebär att de är svåra att upptäcka på radar. Här följer fler fordon med smygteknik.

Korvetter med smygteknik från Kockums
HMS Visby (K31) var den första korvett i Visbyklassen som utrustades med smygteknik. Korvetten tillverkades av Kockums i Karlskrona och sjösattes i juni 2000.

Littoral Combat Ship
Ett till fartyg med smygteknik är Littoral Combat Ship från Lockheed Martin. Den kallas ofta för korvett och storleken stämmer med det men det är inte korrekt. Littoral Combat Ship har ett flygdäck och hangar för två SH-60 Seahawk (en typ av helikopter). Exakt vilken klass som den hör hemma till är med andra ord inte enkelt att besvara.

Littoral Combat Ship. Wikipedia.

Lockheed F-117A Nighthawk
Ett kraftfullt stridsflyg med smygteknik. Den flög första gången 1981 och togs i bruk 1983. Lockheed F-117A Nighthawk används uteslutande av USA och hölls hemlig till 1988.

Mer: Lockheed F-117A Nighthawk. Wikipedia.

Northrop-Grumman B-2 Spirit
B-2 Spirit är ett bombplan med smygteknik. Priset är $727 miljoner - $2.2 biljoner US.

Läs mer: B-2 Spirit. Wikipedia.

F/A-22 Raptor
Detta är ett jaktplan och ett kraftfullt sådant. Manöverbarheten är excellent och detta är ett av de bästa jaktplanen i världen. Smygtekniken gör den mycket säker mot befintliga luftförsvar och jaktstrider med andra plan.

Smygteknik blir vanligare och jag är inte säker på att listan här är komplett. Faktiskt gissar jag att officiellt kända fordon med smygteknik har missat och att hemliga sådana också kan finnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar