Diamanter och brillianter

2007-12-02

En diamant är egentligen bara en form av kol. Det minskar emellertid inte deras skönhet som alltid fascinerat människan.

Vad är brillianter?
Brillianter är diamanter med en särskild skärning som matematikern Marcel Tolkowsky uppfann 1919. Skärningen maximerar det ljus diamanten reflekterar vilket gör att den glimmar mer och syns bättre. Dagens brillianter har 57 polerade sidor med 33 på den övre halvan av diamanten och 24 på den undre.

Vad är gröna diamanter?
En känd diamant mycket unikt diamant är Dresdens gröna diamant. Bilden syns en kopia av diamanten:


Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 . Foto: Chris73.

Diamanten är 41 karat (8,2 gram). Den gröna färgen är en naturlig "missfärgning" som orsakad av att diamanten utsatts för radioaktivitet. Konstgjorda gröna diamanter kan tillverkas på samma sätt med hjälp av radioaktiva preparat.

Vad är karat?
Karat är ett viktmått som används för äldelstenar och pärlor. En karat är idag exakt 200 mg. Längre tillbaka förekom olika definitioner av karat i olika länder.

Världens största diamant: Cullinandiamanten
Cullinandiamanten hittades av Frederick Wells i Sydafrika den 25 juni 1905. Den är troligen den största slipbara diamont som hittats och var på 3 106,75 karat (ca 620 g). Stenen köptes av regeringen i Transvaal som gav den till Edward VII av England.

Den delades i tre större delar och senare i elva slipbara delar av Asscher Brothers i Amsterdam. I bilden syns de nio största delarna:

Tidigare i år 2007 rapporterades att en ännu större diamont hittats i Sydafrika. Det har nu rapporterats att detta troligen är en bluff.

Mer om stora diamanter
List of diamonds. Wikipedia. Lista på de flesta kända diamanter. För flera av dem finns foto av dem.
World's Largest Diamond? Den stora diamant som hittades i år kan vara en bluff.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar