Smaragder är dyrbara ädelstenar

2007-12-04
Smaragder är en världens mest uppskattade och högst värderade ädelstenar. Färgen är ofta gräsgrön men många andra nyanser förekommer. Gruvor finns i flera värlsdelar och de har tillmätts stor betydelse i många kulturer.

Smaragder förekommer i många nyanser av grönt och blått. Vissa nyanser kan till och med gå nära rosa, rött och orange. De flesta smaragder har vad vi kan kalla defekter i form av sprickor och udda färger. Klara stenar med en mörk men ändå kraftfull färg och är mycket dyrbara.

Smaragden är den ädelsten som är associerad till stjärntecknen oxen och kräftan. För dessa stjärntecken kan den föra tur med sig.

Gachala - En av världens största smaragder
Gachala är en världens största smaragder och är 858 karat (172 g). Den hittades 1967 i San Juan gruvan i Gachalá, Colombia. Idag finns den på Smithsonian Institution, USA.


Foto: Thomas Ruedas (och uppgift om licens)

Det var Harry Winston som donerade smaragden till Smithsonian Institution. Harry Winston donerade också den kända Hope diamanten till Smithsonian Institution. Denna diamant sägs vara förbannad och orsaka död och pina.

Hooker Smaragden
Denna smaragd på 75,47 carat tros en gång ha suttit på bältet buret av en turkisk sultan. Hooker Smaragden finns som det slumpar sig också på Smithsonian Institution.


Foto: dbking (och information om den creative commons licens bilden har).

Var rädd om din smaragd
Ämnet som bygger upp smaragden är inte särskilt omtåligt men stenarna innehålla ofta inneslutningar. Dessa kan göra att de lätt går sönder. Smaragder oljas ofta vilket påverkar hur de kan tvättas. Undvik tvättmedel och för varmt vatten.

Syntetiska smaragder
Att skilja mellan en syntetisk smaragd och en riktig är mycket svårt. Det innebär ju också att man kan spara pengar på att köpa ett smycke med syntetiska smaragder.

Smaragderna nedan är syntetiska:

Magisk betydelse
Smaragden anses vara kärlekens och förvandlingens sten. En tros föreställning är att den ökar visdom och intelligens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar