Turkos - Halvädelsten med lång tradition

2007-12-04
Turkos har fascinerat många kulturer genom historien och är en de ädelstenar som använts längst. En föreställning som funnits i flera kulturer är att turkos förebygger sjukdomar och skyddar mot onda tankar.

Färgen hos turkos är utan tvekan en av de mest intressanta hos halvädelstenarna:

Turkos hos Aztekerna och Maya
Aztekerna skapade av turkos tillsammans med andra halvädelstenar, ädelstenar, guld, snäckskal och annat vackert, utsökta masker, knivar och skyldar i form av mosaiker. Användningen av mosaikerna var i cermonier och de tros ha haft religiös betydelse.

Enligt History of New Spain, 1830, skriven av missionären Bernardino de Sahagun tilläts ingen hos Maya att bära turkos. Stenen var endast avsedd för att ges till gudarna och för att dekorera heliga föremål. Traditionen dog aldrig helt ut och Pueble och några till indianfolk offrar fortfarande turkos till gudarna.

Amuletter av turkos
Apache, Pueblo och flera andra indianstammar använder turkos för att tillverka amuletter. Utan turkos kan ingen shaman hos Apache göra sitt arbete efter bästa förmåga.

Nedan syns en amulett från ca 1020 - 1140 e.f.t. tillverkad av Anasazi ( föregångarna till Pueblo).


Även turkosen nedan är Anasazi:


Stenens magiska egenskaper
De magiska egenskaper som tillskrivits turkos bland indianstammarna i Sydamerika är särskilt att skydda mot onda krafter. Denna föreställningen finns även i Mellanöstern där turkos anges motverka det Onda Ögat.

Turkos anses stärka vänskap och påstås kunna förvandla fienden till en vän. Den ger tur om man fått den i gåva men saknar egenskaper om den köpts.

Turkos helande egenskaper
Under särskilt 1400-talet ansågs turkos vara värdefullt mot vissa sjukdomar. Särskilt trodde man att turkos skyddande mot gift. Vid förgiftning var finmalen turkos en inte ovanlig behandling. Att placera en turkos på ökat troddes motverka ögoninflammationer och ansträngda ögon.

Mer om turkos
Turquoise. Fakta om mineralet turkos.
Totems to turquoise. American Museum of Natural History.
Turquoise. Gemstone.org.
Turquoise. Wikipedia.
TURQUOISE. Witchs-brew.org.
An interview with Leslie Gray. Woodfish.org.
The Post Pagan Period - 14th To 20th Centuries. Diskuterat inte mineralet turkos men hur färgen i konst signalerade ett kulturellt skifte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar