Årets julklapp: Mini-PC är kandidat

2008-10-27

Joel Åsblom på IDG gjorde ett försök att reda ut vad som kan tänkas bli årets julklapp och pratade med två (av vad som framgår i nyheten) handlare. Suzanne Alstermark på Onoff säger t.ex. till IDG:

"Vi hoppas verkligen att mini-pc blir årets julklapp. Oavsett om de utses till att bli det officiellt eller inte så kommer det inom hemelektronik att bli en storsäljare i julhandeln."
Från: Favorit till årets julklapp
Datum: 2008-10-27

Hon berättar också att dessa ska ha haft en otrolig försäljningsutveckling sedan de lanserades i juni. Marknadschefen Sebastian Knapp på Komplett delar hennes uppfattning och tror att de kan vara kandidat och menar att sådant som talar för det är att:

  • Bärbara datorer är en vanlig julklapp.
  • Mini-PC kanske kan bli en vanlig förstadator för barn.
  • Det "låga priset" för att även den som inte kan köpa en bärbar dator kan köpa en mini-pc.

Vad är en Mini-PC?
Det här är alltså PC-datorer som är väldigt små. Sådana har funnits länge och använts t.ex. vid demonstrationer. Annorlunda nu och det man kallar Mini-PC är sådana som ser bra ut och har lite mer avancerad hårdvara och ofta för grafik och ljud. Inte bara PC-tillverknarna har satsat på segmentet utan det har även Apple gjort med sin Mac Mini:


Foto: Chris Lawrence
Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0

Läs mer om Mac Mini:

Varför är Mini-PC populära? Blir de vanliga i jul?
Det finns fler anledningar till att folk köper dessa än som togs upp i IDG:s artikel och de har potential för att fylla ett behov:

  • Att ha en dator för att spela upp musik och film börjar bli vanligt. En liten PC att ha i bokhyllan eller på TV:n är praktiskt.
  • Du kan ha dem som spelkonsol till din TV eller vägg-bio.
  • Folk som vill spela tillsammans på nätet eller bara mot varandra kan gilla att spela i samma rum. Då kan man ta med sig en Mini-PC till den man vill spela hos.
  • Bärbara datorer har egentligen aldrig varit coolt utan lite för business. En Mini-PC (t.ex. Mac Mini) har en cool design även om det inte gäller allt (^_^)

Viktigt både nu och långsiktigt tror jag också är att för nästan all vanlig användning av datorn förutom dataspel och "filmbehandling" har dagens hemdatorer ordentligt mer datorkraft än de behöver. En stor burk krävs inte längre utan du klarar dig bra med en Mini-PC om du ska surfa, ordbehandla, blogga och hantera fotografier du tagit. Därmed kan du spara plats.

Jag tycker också att dessa datorer bör vara intressanta för skolor och universitet:

  • De är billiga så man kan utrusta barnen med dator för skolarbetet om man vill.
  • De är kompakta & billiga och standard. De bör därför passa bra som laborationsutrustning.

Mini-PC blir din coach och sekreterare
Dessutom tänk på den trend jag tycker mig se där jag tror att vi under tidigast 2009 kommer se sådant som kombinerar sekreterare, mor och coach och hjälper oss att organisera vardagen. Något vi bär med oss och som är väldigt personligt... Kanske en programvara till Nintendo DS eller varför inte Mini-PC?

Läs mer i Årets julklapp 2009 där du hittar länkar till alla bloggpostningar som tagit upp trenden.

Vad är mest coolt just nu?
Tja här kan man tycka olika men jag vill nog mena att det häftigaste är att köpa en Mac Mini och installera om den till en PC. Designen på Mac Mini är mycket tilltalande och riktigt elegant samtidigt är den riktigt liten. När jag surfade runt såg jag ingenting jag tyckte såg bättre ut. Samtidigt finns ju så mycket mer program för Windows.

Att köra Microsoft Windows på Mac Mini ska det dock inte vara något problem med även om jag inte testat själv. Jag hittade flera utmärkta guider och tips på nätet över hur man gör:

Den sista länken går till en bloggpostningen som egentligen diskuterar en tävling på en annan sajt om att ta fram en bra lösning för att boota Windows XP på Mac. Nu länkade jag bloggen istället eftersom jag inte vet något om tävlingen själv.

Ett bra tips kan också vara att söka och ställa frågor på Minhembio.com där Mac Mini diskuterats mycket: Mac Mini som mediacenter, Att använda en mac mini i tv-hylla (Minhembio.com - Forum).

Är Mini-PC och Minibook samma sak?
Jag har inget entydigt rätt svar på den frågan men tolkar det så här... Med Minibook menar man sådana datorer som ASUS Eee PC vilka har en liten skärm. De är i princip en bärbardator men mindre än de vanliga laptop:


Creative Commons Attribution 2.0
Foto: francois

För att något ska vara Minibook krävs skärm som går att vika ner. En Minibook kan dock kallas Mini-PC bara den är tillräckligt liten. En Mini-PC behöver dock inte vara en Minibook och kan helt sakna skärm. Även om skärm finns behöver det inte vara en Minibook om konstruktionen skiljer sig tydligt från hur det ser ut på en bärbardator.

Årets julklapp
Läs mer om sökandet efter årets julklapp här på bloggen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar