Ljusterapi - Philips goLITE BLU

2008-11-02

Den nya Philips goLITE BLU ljusterapi uppges vara en säker, enkel och effektiv lösning när det kommer till vinterdepression...

- Kroppens klocka stimuleras av blått ljus på samma sätt som en sommarhimmel. Under vintern får vi mindre ljus och många människor lider av vinterdepression, menar Dan Adams som är en forskningledare vid Philips Home Healthcare Solutions.

Är det här en bra lampa för ljusterapi?
Philips goLITE BLU verkar riktigt lovande. Den ger mycket blåttljus vilket är den typ av ljus som tros ge ljusterapi effekt. 10 000 lux fullljus (d.v.s. ungefär som solen) har varit vanligast tidigare vilket normalt fungerar ganska bra. Dessa är också ganska billiga idag och går att få för cirka 2000 - 5000 kr. Eller så accepterar man en inte lika snygg lösning och bygger en själv med lysrör från varuhusen i vilket fall man får motsvarande antal lux för mindre än 500 kr. Jag byggde själv och snyggt är det inte men fungerar utmärkt (^_^) Men att nå upp till den mängd blåttljus som Philips goLITE BLU ger är svårt och den bör vara tydligt mer effektiv än det mesta som finns nu för hemmabruk när det gäller ljusterapi.

Det som är nytt nu är att man ökad på mängden blåttljus så att den är högre än fullljus där mängden vanligen är cirka 10 000 K° för klarblå himmel. För BLUEWAVE technology som Philips använder här är motsvarande 17 000 K° via 446 - 477nm med topp på 464nm. Allt pekar idag på att mer blåttljus ger bättre ljusterapi. En mycket god gissning är att det är en av de bästa lamporna för ljusterapi avsedd för hemmet.

Är denna ljusterapi praktisk?
Fördelar Philips uppger att den ska ha är:

  • Goda möjligheter att arbeta, läsa, titta på TV och arbeta vid datorn med lampan.
  • Praktisk design som gör den enkel att ställa in och packa ner.
  • Ska passa in i de flesta inredningar.

Överskatta inte effekten av ljusterapi!
Philips skriver mer exakt:

"Light therapy is a natural way of beating the winter blues without the use of drugs or artificial stimulants. Results can be felt within a few days with as little 15 to 20 minutes of use per day."

Frågan om vilken effekt ljusterapi har komplicerad. En del får mycket bra resultat medan andra inte får effekt. Riskerna med depression ska heller inte underskattas och det är en av de sjukdomar som har högst dödlighet. Dödligheten handlar inte alls bara om självmord utan har visat sig gälla en lång rad sjukdomar (t.ex. hjärt- och kärlsjukdomar). Genomtänkt behandling är viktigt:

  • Sök läkare och gärna psykiatriker eftersom husläkare och motsvarande ofta har för lite tid eller inte kan tillräckligt för att det alltid ska bli bra. Moderna läkemedel mot depression har ofta god effekt.
  • Beteeendeterapi eller motsvarande kompletterar läkemedel.
  • Ljusterapi är ofta bra när problemen är värre under den mörka delen av året.

Läs mer om Ljusterapi
Den köpguide vi har på Nyfiken vital är troligen den bästa som finns på svenska när det kommer till ljusterapi. Dessutom ligger en artikelbeställning på uppdatering. Jag tycker man bör läsa den innan man köper ljusterapi eftersom det säljs så mycket effektlöst skräp. Väldigt ofta med mycket ansvarlösa råd. Vi har dessutom skrivit om ett forskningsprojekt University of Surrey gjorde tillsammans med Philip med den nya tekniken med mycket blått ljus. I den nyheten hittar du dessutom länken till vår köpguide för ljusterapi:

Ljusterapi går ju förövrigt också att gå att få från Landsting och privata aktörer. Att kunna köra en eller ett par sessioner ljusterapi dagligen eller ännu bättre när man arbetar är åtminstone för mig mycket mer effektivt.