TSUBAME - Superdator byggd med grafikprocessorer från nVidia

2008-11-26

Den användning av hemmadatorn som är mest krävande är utan tvekan dataspel. Vad som ofta kräver prestanda är avancerad och snygg grafik respektive att hålla reda på och beräkna positioner för många "entiteter" (eller vad det nu kallas? t.ex. pansarvagnar) i spelet. Krävande grafik gör att förutom datorns CPU eller CPU:er och arbetsminne är grafikkortet väldigt viktigt för prestanda. Ett bra grafikkort kan avlasta övriga datorn när det kommer till beräkningar för grafik där grafikkortet är optimerat för att göra det särskilt snabbt.

NVIDIA tillverkar grafikprocessorer
En av de mest kända tillverkarna i segmentet är NVIDIA Corporation (nVidia) som är ett amerikanskt företag grundat 1993 med idag cirka 5000 medarbetare. Mest kända är de för sina grafikkort i serien Geforce. Geforce lanserades i sin första generation 1999. nVidia har idag en stor marknadsandel när det kommer till grafikkort och kretsar för grafikkort och är en av de fem största leverantörerna.

TSUBAME: Superdator uppbyggd av nVidia Tesla GPU
För en aktör i denna marknad är det givetvis värdefull reklam om någon använder deras teknik för att bygga en superdator. Det är precis vad Tokyo institute of Technology gjort. De har uppdaterat en av sina superdatorer, TSUBAME, med just grafikprocessorer från nVidia. Den grafikprocessorer det handlar om är nVidia Tesla GPU och resultatet blev en dator tillräckligt snabb för att komma in topp 500 över världens snabbaste datorer.

TSUBAME klarar nu att ge nästan 170 TFLOPS i teoretiskt peak performance och 77.48 TFLOPS uppmätt med Linpack. Det ska jämföras med 47.38 TFLOPS uppmätt med Linpack tidigare (enligt top500.org). Anledningen till att Tokyo institute of Technology valde nVidia Tesla GPU är prestanda per krona:

- När vi testade våra nyckelapplikationer visade sig Tesla GPU leverera ökad hastighet på ett sätt vi aldrig tidigare sett. I vissa fall flera magnituder. Resultatet blev en enorm boost för våra forskare och ingenjörer när de ska hitta lösningar på problem, förklarar Satoshi Matsuoka vid Tokyo institute of Technology.


Superdatorn TSUBAME har uppgraderats med nVidia Tesla GPU. Dessa enheter ser vi i bilden.

- Vi är hedrade av att vara partner med Tokyo Tech - kända i världen för sin expertis och framgång inom superdatorer. Att NVIDIA Tesla tar sig in på topp 500 listan är en milsten i historiken för superdatorer. Massivt parallella GPU:er är essentiellt för superdatorer i hela världen, menar Andy Keane vid GPU Computing business, NVIDIA.


"Hela" superdatorn TSUBAME.

Mer om superdatorer och nVidia
Läs mer om TSUBAME på nVidia: Tokyo Tech Builds First Tesla GPU Based Heterogeneous Cluster To Reach Top 500 (www.nvidia.com)
Läs om världens snabbaste datorer: Världens snabbaste dator
Organisationen som testar och rankar världens 500 snabbaste superdatorer är TOP500 Supercomputer sites. Läs mer där om TSUBAME: TSUBAME Grid Cluster (www.top500.org)

Det kan vara intressant att säga något om uppbyggnaden av TSUBAME i övrigt. Där rekommenderar jag dock att man läser informationen ovan i sista länken och förstår att den informationen troligen inte är fullt aktuell. Hur som helst var det åtminstone tidigare en grid med 648 Sun Fire™ X4600 servers med 11,088 AMD Opteron™ processor kärnor och 21 terabytes av arbetsminne där 1 petabyte utrymme på hårddisk kan accessas parallellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar