Hur många spelar dataspel? 53% av vuxna & 97% av ungdomarna

2008-12-09

Enligt en studie gjord av Pew Research Center spelar 53% av de vuxna (18 år eller äldre) amerikanerna dataspel. Av ungdomar är det en så stor andel som hela 97%. Sammandet mellan andel som spelar är genomgående att högre ålder gör att färre spelar. Bland 18 - 29 åringar är det 81% som spelar dataspel, för 30 till 49 år är det 60% men bara 23% hos de som är 65 år eller äldre. Män är lite mer benägna att spela och totalt är det 55% av männen som spelar jämfört med 50% för kvinnorna.

Andelar av olika grupper som spelar dataspel / TV-spel
I tabellen nedan finns (nästan) alla statistika uppgifter från studien d.v.s. hur vanligt spelande är i olika befolkningsgrupper. Med data- och TV-spel avses alla sådana oavsett om det är dator, spelkonsol, mobilt, bärbart, stationärt, offline, online o.s.v.

Grupp Spelar dataspel
Alla vuxna 53 %
Kön
Män 55%
Kvinnor 50%
Åldersgrupp
18 - 29 år 81%
30 - 49 år 60%
50 - 64 år 40%
65+ 23%
Befolkning (Med spanska avses "hispanic")
Vita ej spanska 51%
Svarta ej spanska 51%
Spanska som talar engelska 63%
Årsinkomst
Mindre än $30 000 US 52%
$30 000 - $49 999 US 59%
$50 000 - $74 999 US 62%
$75 000 US 56%
Utbildning
Mindre än High school 40%
High school 51%
Lite college / college-examination 57%
Boende
Stad 56%
Förort 53%
Landsbyggd 47%

Dataspel och TV-spel är nu allmänt
Slutsatsen man dra från studien (och tidigare) är att data- och TV-spel inte på länge är något som bara är vanligt i en avgränsad subkulturell. Tvärtom är det åtminstone i USA så vanligt nu att det kan räknas in bland nöjen som bio, TV, restaurangbesök m.m. För Nintendo som satsat på att föra ut sin spelkonsol utanför s.k. hardcore-gamers som spelar väldigt ofta och istället vill bli ett familjekoncept med spel de flesta tycker är kul eller har nytta av är det här givetvis goda nyheter.

Samma sak ser vi också genom att dataspel inte längre är tydligt mer vanligt bland män eller någon särskild inkomstklass. Dataspel allmänt är något som de flesta tycker är kul som haft möjlighet att lära sig / pröva. Det är klart att det blir så genom att dataspel går att variera till att passa alla intressen.

Bra för alla spelkonsoler?
Jag tror nog att det är goda nyheter för alla spelkonsoler och inte bara Nintendo. Och kanske Xbox mer än PLaystation. Att området växer gör givetvis att världens största "spelkonsol" PC får ännu fler spel. Det gynnar Xbox dit det är trivialt att porta vanliga PC-spel. Fler som totalt spelar bör även innebära att de mindre grupper som efterfrågar nischade spelkonsoler ökar. Därmed gynnas egentligen alla spelkonsoler som utrymme finns för och som klarar att skilja ut sig. Det kan nog tänkas vara tre spelkonsoler motsvarande de vi har idag:

Spelkonsol Koncept jag tänker mig
Xbox Många spel / Korta utvecklingscykler / Paketerad hårdvara.
Nintendo Familjespel + sådant man har nytta av (träning, läxhjälp m.m.).
Playstation Paketerad mer högpresterande grafik.

Det vi har ovan är i alla fall de tre koncept jag kan se. Om de sedan verkligen stämmer med hur respektive spelkonsol ser på det själva kan jag inte avgöra, eller om det är objektivt riktigt.

Läs mer
Pressmeddelande om studien finns hos Pew Research Center: Video Games: Adults are Players Too
Mer om dataspel och spelkonsoler på Pryltrend.com: Spelkonsoler och dataspel
Läs mer om Nintendo på Pryltrend.com: Nintendo

Något annat man borde fundera över någon gång är vad nästa nöjespryl är som kommer bli så här vanligt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag spelar vell hur mkt jag vill , jag är barn och gör som jag vill :)

Skicka en kommentar