Ny städrobot använder hiss & städar självständigt

2008-12-08

Fuji Heavy Industries Ltd och Sumitomo Corp utvecklar tillsammans en städrobot som är igång i Sumitomo Building, Osaka City. Där används den av företaget Reibi som är ansvariga för städningen i byggnaden (finansieras delvis av Sumitomo). Reibi är intriktade på underhåll och drift av fastigheter genom intelligenta byggnader. Städroboten kan röra sig självständigt mellan våningarna i kontorsbyggnader med hjälp av hissar. På varje våning rengör den korridorerna och andra öppna ytor.

Städrobot

Roboten är baserad på ett system som introducerades redan 2001 men som har förbättrats på flera sätt. Den har längre batteritid och fått en laserbaserad sensor som bättre detekterar hinder. När roboten ska ta sig mellan våningarna kommunicerar den med hissen med ljus för att öppna och stänga dörrarna, och för att meddela vilken våning roboten vill till. Varje robot har dessutom en robot som dokumenterar dess arbeta och gör det möjligt att kontrollera status.

Läs mer i pressmeddelandet från www.fhi.co.jp: 住友商事と富士重工業、エレベータ連動型清掃ロボットシステムを 「住友ビルディング」に導入。大阪初の実用化でサービスロボット市場を拡大 (PDF)
Mer om robotar på Pryltrend.com: Robotar

Sedan är frågan vad som långsiktigt krävs för att den här typen av robotar ska bli mer effektiva än människor. Inte minst när det gäller energi och miljöfrågor kan jag tänka mig att kostnaden för när det är lönsamt ökar för robotar de kommande åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar