Japanska jagare kvar utanför Somalia

2009-06-19

BBC läste jag att Japan behåller sina två jagare utanför Somalia. Det är säkert bra och de har också själva precis som otaliga länder fått fartyg angripna. Att Japan klarade av att skicka jagarna när det krävdes imponerar. Det är än komplicerad fråga än idag i Japan och kriget har fortfarande menar jag oerhört stor påverkan på deras kultur.

Dagens japanska kultur är resultatet av mötet mellan väst och öst. Påverkan var absolut inte bara från Väst till Japan utan Japan är en av världens mest potenta trendsättare. Deras trender är dock väldigt diskreta och tittar man inte särskilt missas de lätt. Japanska trender är verkligen inte längre begränsade till elektronik utan rör film, skönhetsvård, kläder, språk och mycket mer. Deras unika erfarenhet gör det till en i världen viktig positiv kraft.

Japanska jagare: DD-113 Sazanami och DD-106 Samidare

De två jagare Japan har utanför Somalia är DD-113 Sazanami och DD-106 Samidare. DD-113 Sazanami hör till klassen Takanami som är deras nyaste klass av jagare. Nedan ser vi DD 112 JDS-Makinami från samma klass:

DD-106 Samidare hör till Murasame-klassen vilket är generationen innan Takanami. Någon egentlig skillnad och utseende mellan dem finns inte. Däremot är beväpningen olika och Takanami har delvis modernare vapen. Skillnaden i vapen bör sakna all betydelse i strid med piraterna och rör huvudsakligen försvar mot angripande flyg.

I Wikipedia där mer finns att läsa om piraterna: Piracy in Somalia. Mer om fartygsklasserna finns på Globalsecurity.org: DD-110 Takanami Class och DD-101 Murasame Class.

Även Sverige är med i det internationella försvaret mot piraterna. Det ska vi nog blogga om någon framöver om någon trevlig bild på fartyget hittas. Största fartygen Sverige har är korvetter. Dessa en stealth-tekniken som döljer dem på radar (ev. inte infört på alla i första generationen) och de var åtminstone när de kom riktigt avancerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar