Sir Ka-shing Li köper in sig i Spotify

2009-08-04

Enligt uppgifter i Financial Times håller Sir Ka-shing Li (fortsättningsvis Li Ka, 李嘉誠) - en världens absolut mest inflytelserika personer - på att köpa in sig i den framgångsrika musiktjänsten Spotify (grundad i Sverige):

Spotify wins high-profile backing to expand iTunes challenge in US

Om detta stämmer är det riktigt intressant och kan visa sig vara väldigt gynnsamt för Spotify. Jag har alltid uppfattat Li Ka som en mycket seriös och duktig affärsmän.

Vem är Li Ka?

Li Ka är en av Asiens absolut rikaste män hur man än räknar. Kanske den rikaste (se t.ex. Wikipedias China rich list). Han är mycket inflytelserik i Kina och Hong Kong med kontaktnät högt upp i den kinesiska administrationen (vilket inte nödvändigtvis är dåligt). Li Ka har ägarintressen i ett mycket omfattande nätverk av företag och andra tillgångar med investeringarna tydligt inriktade mot fastigheter och tillverkningsindustri. Detta är branscher som kraftigt gynnades av Kinas betydande ekonomiska tillväxt och Li Ka är kanske den som tjänat mest pengar på den.

I Kina kan makt i företag vida överstiga det faktiska ägandet (ungefär som svenska A-aktier). Det är gynnsamt för stora affärshus vilka kan frigöra kapital för investeringar och ändå bibehålla nära samarbete mellan företagen. Innehav i mark och fastigheter är dessutom enkelt att omvandla till fritt kapital. Li Ka och hans affärshus har haft nytta av det och har gjort gör mycket stora investeringar utanför Kina och Hong Kong. Hedersbetygelser i resten av världen är en indikation på hans internationella betydelse och omfattar bl.a. Commander in the Leopold Order år 1986 i Belgien och Knight of the British Empire år 2000 i UK.

Varför är Spotify intressant?

Kinesiska industrierar tillverkar mängder av bärbara prylar och datorer åt välkända varumärken (t.ex. Apple och Nintendo). Egna kinesiska satsningar har ofta handlat om billiga och sämre plagiat men större satsningar är på väg.

Li Ka har befintliga intressen inom tillverkning av mobila prylar. Vidare är Hutchison Telecommunications International Limited ett av hans företag och det är en av världens aktörer inom telekom och äger mobilnät i flera länder. Att då satsa på viktiga innehållstjänster att kunna bundla i nära integration kan visa sig vara mycket värdefullt. Jämför med värdet Spotify-konkurrenten iTunes ger Apple.

Dessutom kanske Spotify kan visa sig vara en bra investering i sig själv.

Läs mer

En bra plats att läsa mer om Spotify på är deras blogg:

www.spotify.com/blog/

Dagens Nyheter skrev om den möjliga affären mellan Spotify och 李嘉誠:

Spotify tar in kinesiskt kapital

Relaterat på Pryltrend:

Kinesiska armborst

BlockBerry旋风 9500 - Obama i reklam för BlackBerry-kopia

Apple Netbook är på väg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar