Möjliga förbättringar av Youtube Rekommenderas

2009-09-26

En trevlig funktion på YouTube är Rekommenderas för dig. Utifrån mätvärden Youtube gör genererar den förslag på filmklipp du kan vara intresserad av. Det hela fungerar ganska bra även om det säkert kommer bli ännu bättre med tiden. Funktionen är dessutom tror jag representativ för en större förändring som nu börjar bli märkbar på nätet. Youtube Rekommenderas för dig är därför intressant att ta sig en närmare titt på.

En enklare webb med intelligenta sajter

Att sajter och produkter på nätet gör implicita och explicita mätningar av surfare har förekommit nästan sedan "internet-starten". Tidigast var kanske webbservrarnas logglistor? Förr skedde det mer eller mindre uteslutande utan märkbar nytta för surfaren. Det förändras nu väldigt snabbt.

Implicita och explicita mätningar av surfare blir vanligare och gör det möjligt att förenkla webben. Övertiden lär sig systemet vad du vill ha i olika situationer, hur saker ska presenteras m.m. Det spar tid, gör att du får en mer positiv upplevelse och ger en övergripande feedback som tidigare kan flagga problem.

För att förstå vad implicita och explicita mätningar är kan vi titta just på Youtube. Exakt vad Google mäter där för att generera förslagen i Rekommenderas för dig vet jag inte men man kan gissa.

Explicita mätningar

Explicita mätvärden är mätvärden där du medvetet gjort ett val. Närmast har du besvarat en fråga. På Youtube kanske det handlar om:

  • Betyg man givit andra filmklipp.
  • Filmklipp man har i spellistor.

Explicita mätningar har en vissa välkända generella begränsningar:

  • Genomtänkta beslut enligt forskning behöver inte spegla vad vi egentligen "tycker" i vardagen. För filmklipp som är snabb uppfattning kan det kanske ha betydelse.
  • Dessutom kan vi lätt fastna i våra åsikter där vi tränar systemet till hela tiden tycka smala och smala utan att något nytt kommer in.

Ändå kan det nog fungera bra på Youtube eftersom jag tror att de flesta röstar snabbt utan genomtänkt reflektion.

Implicita mätningar har också värde

För att komma ifrån problemet att man som det ofta (felaktigt) uttrycks ljuger för sig själv blir implicita mätningar allt vanligare. Det gäller inom psykiatri, reklam och på webben, och säkert mycket mer.

Implicit mätning kan handla om att man mäter utan att du är medveten om det. Det kan även handla om att man gör en mätning där populationen tror att en sak mäts medan man egentligen tittar på något annat.

Om implicita mätningar används på Youtube vet jag inte men jag misstänker att det inte sker för Rekommenderas för dig. Jag ser ingen anledning till att de skulle använda det och tror det är svårt att göra bra. Dessutom tror jag explicita mätningar räcker långt. Däremot kanske det skulle vara användbart i styrning av hur gränssnittet ser ut?

Enkla förbättringar av Rekommenderas för dig

En enkel förbättring av Rekommenderas för dig tror jag både löser två och ger större värde. Problemen jag upplevt är:

  • Nu kan man få upprepade förslag på inte samma filmklipp men med samma "motiv". T.ex. live-inspelning av samma artist av samma låt men vid olika tillfällen.
  • Du kan få vad jag uppfattar som "ämnesgrupper" också ointressanta.

Varför inte ha en markering på respektive ruta för filmklipp som indikerar att förslaget inte uppskattas? Inte bara bör det lösa problemen ovan utan ger ett allmänt explicit negativ mätvärde. Det kanske tillför värde till i övrigt ev. bara positiva mätvärden?

Vad fick jag förslag just nu?

Ett av förslagen var Britney Spears Womanizer. Där kan man gissa att förslaget genererades från att jag gav högt betyg på och lade till i spellista:

Britney Spears - Radar

Lyriken till den har vi förövrigt här:

Britney Spears : Womanizer Lyrics

Och själva filmklippet:

Passade ganska bra? Först har vi en senare låt med Britney Spears förföriskt förföljande och sedan här där hon upplever motsatsen. Det är en nog en orsak till att hon är så oerhört populär: Att hennes liv har så många tydliga föränderliga toppar och att de alltid blir dokumenterade i media. Dessutom fångar man utmärkt upp det i musiken hon spelar in och officiell video.

Just det här förslaget visar också hur kul det kan bli med Rekommenderas när det fungerar bra och man får tydliga samband. Gissningsvis är det ännu roligare för kul filmklipp men jag har knappt använt Youtube till annat än just musik. Om några år kommer vi ha mycket sådant här på webben och populärast tror jag att det kommer vara just för nöje. Det kommer ge oss en mycket trevligare och roligare webb.

Optimal mätning för förslag på musik

Kan man fånga känsloläget i musiken och också använda det snarare än bara text är det givetvis det bästa åtminstone för musik. Musik handlar om känsla. Vi lyssnar på musik därför att det påverkar känsla. Vidare behöver man klara att fånga vad personen allmänt gärna söker här. Kanske också att man kan fånga upp humör och rekommendera utifrån det? Detta kanske inte är helt lätt och jag tror inte Youtube är i närheten av att klara detta än. Här har vi kanske en faktor :-D

Faktor i Hit-musik

Vidare har vi den kulturella anpassning av det grundläggande språket musik har. Du kan t.ex. föredra konstant genom stora delar av livet musik från ganska långt tillbaka när du var ung. Detta bör säkert ge värde att fånga upp men det kan inte vara särskilt svårt Det bör räcka långt endast med tabeller över musiken.

Relaterat på Pryltrend

Följande inlägg diskuterar perspektiv påverkan vilket jag tror är viktigt för sådana här system:

Kan "subliminal perception" påverka?

TV3 loggan är diskret tydlig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar