Värdet av "Tao" i Youtube

2009-09-28

Jag skrev dessa tre inlägg nyligen:

Youtube och brist på entropi för rekommendationer

Möjliga förbättringar av Youtube Rekommenderas

Konfucianism och Taoism

Låt oss utveckla tankarna om balans mellan konfucianism och taoism (och det är i sig egentligen transformativ taoism) genom att betrakta entropi i en tänkt mer utvecklad stokastiska process för Youtube Rekommenderas för dig.

Ett regelbaserat system

Vi har först och främst ett regelbaserat system. Detta tar entropi från explicit mätning av dessa faktorer eller likartade med (jag gissar vad som kan fungera):

  • Innehåll i spellistningar.
  • Vad och hur du röstat på musik.
  • Favoriter.
  • Sökhistorik lokalt (Youtube) och globalt (Google m.m.).
  • Känsloladdade ord du uttrycker i tweets och dyligt om ett filmklipp (förutsätter koppling tillbaka mot Google men jag har för mig att sociala media åtminstone numera är med på Google kartan även om jag ännu inte tittat på det).

Detta är indata till det regelbaserade systemet. Det kanske har regler som givet indata där du senaste 24 timmarna sökt efter musik med Madonna, lyssnat på Madonna, givit flera filmklipp högt betyg, stoppat in henne i spellistor o.s.v. ger resultatet att du får flera rekommendationer med henne.

Att besluta exakt vad som ska rekommenderas med henne är givetvis svårare och det kanske man kan se som ett subsystem. En självklar och enkel faktor är tiden. Om en användare huvudsakligen söker musik från 1980-talet känns det logiskt att prioritera sådana rekommendationer.

Detta är Konfucianism

Det regelbaserade systemet är ytterst tilltalande när det fungerar optimalt. Vi får rekommendationer vi är vana vid och som vi efterfrågar. Det är stabilt och balanserat. Detta är konfucianism.

Problemet med det är att det kan finnas massor på Youtube vi kanske gillar bättre men som vi aldrig kommer rekommenderas därför att entropin beslutas helt från vad vi redan föredragit. Entropin minskar och utvecklingen bromsas för att slutligen stanna.

Detta är Taoism

Lösningen på bristande entropi är taoism. Taoism introducerar nya tankar och idéer i systemet. Det får dig att titta på sådant du oftast gillar men utan tao aldrig skulle se. Ibland slår det fel men kanske tar dig en bit på vägen ändå. Tao är vägen som utvecklar dig men i din egen takt. Åtminstone när det verkar på en lagom nivå med konfucianism som grund.

Taoism när det löper amok är däremot inte bra. Entropi växer i systemet. Kaos uppstår. De flesta kommer tycka att de får obehagliga rekommendationer för underlig musik de verkligen inte gillar. Kanske blir de rent av upprörda av musiken och skriven en insändare om hemska filmklipp de "tvingats" se.

Vad kan driva Tao i Youtube?

Kontrollerad Tao ovanpå konfucianism kräver också indata. Inte i alla system av typen Youtube krävs faktisk mätning. Den sociala kontakten utanför systemet kan ge tillräcklig entropi genom att de rekommenderar musik till varandra i samtal, chatt, e-postar o.s.v. Erfarenheten på webben generellt är dock att detta inte är så himla effektivt. Folk rekommenderar och pratar stort om vad de själva gillar: böcker, musik, religion eller vad som helst. Men de gör missionerande utan tanke eller hänsyn till personen de rekommenderar det för. Mottagaren blir oftast istället skeptisk.

Vad man vill ha är explicit och implicit mätning som kan driva taoism kontrollerat så att det gynnar användaren. Det handlar om att gissa vad han vill se men inte redan sett och som är lagom nytt. Rekommendationer som utvecklar och för denne framåt på ett sätt denne gillar är målet. När det fungerar optimalt kan det vara närmast berusande och ger lyriskt trogna besökare.

Ögonblickets entropi

Det kan rent av handla om att systemet ska fånga upp en topp eller dal i humöret och ge några rekommendationer anpassade för det behovet. Klickar användaren snabbt mellan musiken i spellistan? Brukar han sällan göra det? Vilken musik brukar han då hamna på?

  1. Något lugnande mot stress?
  2. Något stimulerande mot prokrastinering?

Vid alternativ ett kanske inte bara en lugnande rekommendation är bäst utan det ska nog vara musik denne känner igen. För alternativ två ska det kanske vara en mer vågat ny rekommendation med stark känslomässig påverkan på faktorer motverkande prokrastinering.

Idéen att introducera entropi i systemet byggt på användarens känsla i ögonblicket går att föra hur långt som helst...

"Hard to the core, I feel the floor
When I'm on the stage, yo, yo'll ask for more"

Från: 2 UNLIMITED LYRICS

Men inlägget är redan ganska långt och bör ha illustrerat vad jag menar med balans mellan konfucianism och taoism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar