Foton med blått är kreativa

2009-12-30

I ett tidigare inlägg diskuterade vi ett par forskningsstudier och vad de kan betyda avseende hur blått och rött påverkar oss och hur vi uppfattar dem:

Foto: Hamed Saber Licens: CC 2.0 by

Rätt ljus ger godare smak och starkare text

Blått kan ha en koppling till kreativitet och kanske via samma "funktion" när de överdrivs (men knappast genom att man tittar på mycket blåfärg) vissa former av psykoser.

När jag sökte fotosajten Flickr efter bilder med blått till ett kommande inlägg tyckte jag att sökresultaten kändes ovanligt konstnärligt kreativa. Ska det säga något behöver vi jämföra med andra färger som t.ex. rött och gult. Att jämföra på det sättet är svårt med Flickr eftersom när man väljer de mest intressanta sökresultaten är alla foton väldigt konstnärliga. Det är fotokonstnärer som fotograferar för andra konstnärer och deras röster genom att de är väldigt aktiva under lång tid betyder mycket så resultaten i topp på så här breda söktermer är normalt oerhört "konstnärliga".

Trots det kan det vara roligt att ta sig en titt och jämföra:

Blue | Flickr Search

Red | Flickr Search

Yellow | Flickr Search

Jag avstår att själv kategorisera bilderna men ändå tycker jag nog blått åtminstone när man jämför toppen av sökresultaten just dominerar när det gäller kreativa motiv eller kreativa "förädlingar".

Foto: Laszlo photo Licens: CC 2.0 by

Mer om färger

Tidigare inlägg om färger på Pryltrend:

Hur politiker ska fotograferas

Färger behöver ljus för att inte vara otäcka

Rätt ljus ger godare smak och starkare text

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar