Hur man får kattungar att sluta slåss

2009-12-09

I det här videoklippet får vi demonstrerat av katterna själva hur man får dem att sluta slåss:

Vad var det som gav effekten? Det är svårt att säkert veta eftersom kattungar inte hör till vad man normalt studerat på ett sätt som kan avgöra vad som händer i centrala nervsystemet i denna situation. Ändå är det egentligen inte särskilt mycket som skiljer dem från övriga däggdjur. Vi kan därför gissa lite.

Först kan vi konstatera att de två kattungarna leker. Hade de varit vuxna och det var en riktig strid skulle de varit mycket svårare att distrahera. Vad som distraherat dem kan vara en, flera eller alla av följande faktorer (eller någon jag missat):

1. Ny kattunge kommer fram till dem. Ska vi leka med den också?

2. Signalerar kattungen att den är sjuk innan den spyr? Jodå och det kan de ha reagerat på.

3. Kattungarna som leker är i en känslig position. Det kan göra dem uppmärksamma på en till kattunge som kommer fram till dem. Kommer hon (om jag gissar rätt) hoppa upp på dom? Vaksamhet på sådant hör hemma i dom här lekarna och förbereder dem inför att de blir vuxna katter och behöver försvara sina kattungar och revir.

Hade det varit en helt främmande kattunge eller katt hade situationen varit annorlunda. Här gissar jag att det var faktor två och tre som hade betydelse. Tre är vad de reagerar på och två "hjälper" dem lägga märke till det trots att de är väldigt "upptagna". Att däremot tolka att kattungarna inte märkt den tredje kattungen innan den började "hulka" tror jag dock inte stämmer. Däremot om kattungarna lekt mer uttråkat hade kanske ett haft stor betydelse. I så fall hade de avbrutit leken tidigare när den tredje kattungen närmade sig dom för att titta på den.

Efter att kattungen spytt kan den fortsatt distrahera. Många däggdjur äter t.ex. gärna spyor. Varför har jag aldrig försökt ta reda på men det kan handla om att dölja svaghet och att man finns i miljön för bytesdjur och konkurrenter om reviret. Dessutom kan näringen vara för kostsam att förlora. Att det just är en kattunge som spytt kan dessutom uppmuntra till sympati.

Mer kul på Pryltrend

Några fler kul filmklipp i urval:

Riktig hund och Rowlf the Dog åker skateboard

Havsmonster (sjöleopard) matade fotograf med sälar

Paul McCartney - We all stand together

Vit tiger och dobermann har kul tillsammans

Vill du själv kunna ta filmklipp på dina kattungar eller andra djur kan du ha användning av de här artiklarna:

Köp rätt videokamera

Nya Flip Mino HD känns stark

Att sedan ladda upp dem på Youtube är enkelt och gratis.

Licens: Creative commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic Foto: Dani_vr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar