Engelsk frukost var energin bakom det Brittiska Imperiet

2010-01-02

En engelsk frukost är den kraftfulla frukost som en gång krävdes för det folk som erövrade halva världen och skapade det Brittiska Imperiet.

Foto: zanerudovica Licens: CC by 2.0
Det är en frukost full med näring med också fina brittiska traditioner möjlig att laga till nästan var som helst i världen med lokala råvaror.

Innehållet kan varieras men ägg och skinka (oftast bacon) är en viktig del. Bönor i tomatsås är heller inte ovanligt. Till frukosten dricker man svart te. Rostat vitt bröd är ganska vanligt. Korv (vanligen stekt) och allehanda andra livsmedel gjorda av gris är vanligt. När det gäller grönsaker är det nog egentligen bara tomat som ingår och då som tomatsås och ibland färsk eller stekt.

Fler ingredienser som kan förekomma finns listade i Wikipedia:

Full breakfast

Jag började min exposé av den brittisk matkulturen och deras storslagna traditioner med den blå stiltonosten och ett inlägg där jag förklarade för Lipton hur de kan skapa en mycket bättre förpackning till deras undermåliga Earl Grey (jag har börjat använda mina tepåsar i badet vilket de är ganska prisvärda för):

Att paketera engelskt te med rätt bilder

Blå stilton ger härlig smak och doft av engelsk tradition

Nu fortsätter vi serien med en engelsk frukost där jag inköpt följande råvaror förutom ägg och lök som jag redan har hemma:

Skinkan är Prosciutto Affumicato - en lufttorkad rökt skinka från Italien. Den är känd för sin diskreta smak av enbär. En trevlig skinka t.ex. till frukt eller som här tillsammans med kalla bönor. Något krav att använda en brittiska skinka finns inte. En engelsk frukost lagas med lokala råvaror oavsett om de var indiska, nordafrikanska eller italienska. Bönorna är ekologiska kidneybönor - den röda bönan - och här kanske lämpad eftersom njure ibland ingår i engelsk frukost (vilket Hemköp inte hade).

Jag köpte dessutom en till blå stiltonost och fler dinkelkex. Brödet jag tänker äta är det gulliga kanelbrödet jag har kvar av. På det tänker jag ha rapsolja (vilket kan vara lite omständligt men är oerhört gott till hårda kanelbrödet) och färska kryddor.

I väntan på bilder av frukosten som jag postar när den är tillagad hedrar vi bäst den starka brittiska själen som alltid varit Europas ryggrad med att spela Rule Britannia. Det ger oss den rätta sinnesstämningen inför matlagningen.

Nu finns min kraftfulla engelska frukost att se i:

Min Engelska Frukost är klar

Några tidigare måltider finns att se i inläggen nedan.

Nöt & Pumpafrö-mix och Mango

Middag - Makrill i tomatsås, Sallad och Kokta ägg

Gullig mat förbättrar världen utan jobbiga märkningar

Stekt halloumi med grönsaker

Lunch: Makrill, spenat, paprika m.fl. grönsaker, kanelbröd, och blåbärsjuice

Lunch och middag: Färdig grönsaksblandning och makrill

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar