Mexikansk omelett till min mexikanska frukost.
1. Hetta upp rapsolja på högsta temperatur och stek cirka sex cm inlagd citrongräs skuren så att den får färg.
2. Minska ner värmen och tillsätt skivad rödlök och skinka. Blanda väl med rapsolja och citrongräs. Låt stå en stund.
3. Tillsätt 1 st burk het tacosås och rör runt.
4. Tillsätt fyra till sex ägg beroende på aptit och blanda.
5. Börja värm på en låg temperatur (3 / 5) en stund för att längre fram när omeletten blivit fast höja temperaturen. Hur länge beror på stekpannas diameter och antalet ägg.
Alternativ 5. Den som är ovan vid matlagning eller vet sig ha utrymme att utveckla sig undviker bäst att göra punkt på spisen. För dessa kan stekpannan bättre ställas in i ugnen. Vilken "temperatur" som krävs varierar ju från ugn till ugn då äldre spisar sällan håller angiven temperatur. Låter man den gå in i ugnen från start och sakta hettas upp till 175 grader tror jag att det är lagom för många äldre spisar. Annars kan man låt den stå kvar ett tag på lägre temperatur.
Fördelen med stekpanna är att man enkelt kan förändra konsistens och se till att ingredienserna hamnar trevligt i omeletten. Viktigare kan man variera med en högre temperatur tidigt för att skapa en stekyta som kan tas in i omelettens insida. Stekpanna är dock svårt för ovana och även mer generellt med enklare mat upplever jag ofta att väldigt många skulle vinna på att istället laga mer i ugn där de så att säga inte behöver göra så mycket med maten.
6. Vill man kan man servera omeletten med färsk frukt eller grönsaker. Färska apelsiner vid sidan om kunde vara intressant att pröva även om jag inte gjort det själv än. Lite vågat kanske eftersom det är skinka i omeletten och hellre skulle jag själv göra det t.ex. med en omelett gjort på getost (eller kanske hellre större delen av getosten kall vid sidan om med några matskedar i omeletten). Jag tror faktiskt jag ska pröva göra en liten omelett med getost och blodapelsiner med rostade solrosfrön till lunch.
Den färdiga omeletten finns att titta på i:
Bra med omeletten
1. Ger intryck från en annan kultur vilket ökar vår inspiration med nya intryck. Det utvecklar både vår smak när det gäller mat men även hela vår inställning till världen. Nya intryck utvecklar och håller dessutom vår hjärna i form.
2. Nyttig med en hög andel protein men lågt GI då mängden kolhydrater är väldigt låg. Mängden av vitaminer, mineraler och antioxidanter är hög. När det gäller antioxidanter ges dessutom alla viktiga grupper.
3. Måltiden går att göra mycket gullig genom att du har mycket rött men viktigare kan lägga gula stråk av äggula genom omeletten. Jag tror dock inte att jag kommer göra det men det går lätt att ordna mot slutet av stekningen om jag ångrar mig.
4. Omeletten går att göra billig men jag valde dock en flatrök skinka av lite högre kvalitet. Denna förberedda jag med att gnida in med ett fåtal torkade enbär. Därefter eldade jag på skinkan så att de skulle brännas direkt på den. Samma sak går att göra med många andra kryddor.
Relaterat på Pryltrend
Några tidigare måltider:
Engelsk frukost var energin bakom det Brittiska Imperiet
Blå stilton ger härlig smak och doft av engelsk tradition
Stekt halloumi med grönsaker
Lunch: Makrill, spenat, paprika m.fl. grönsaker, kanelbröd, och blåbärsjuice
Mer om gulligt och gullig mat:
Gulliga vapen för en snällare värld
Gullig mat förbättrar världen utan jobbiga märkningar
En Gullig hund för stor för att sitta i knä & En otäck katt
Kul tankar om gulligt
1 kommentar:
Egentligen upplever jag inte att det är någon större skillnad mellan att diskutera matlagning, varumärken, konst eller någon annan sensorisk upplevelse. Vad du tar in ska vara sensuellt, lugnande, energigivande eller ha någon egenskap ditt forīs har behov av eller söker.
Vad skulle skillnaden vara?
Skicka en kommentar