Alia Kniven (Dune) - En kvinna i gult?

2010-02-05

Dune är ju ökenplaneten Paul Atredies kom till med sin far Leto I där de förrådes och tvingades ut i öknen där en allians med fremenerna blev möjlig. David Lynch filmatisering av den första filmen har jag givetvis sett. Däremot inte den TV-serie som jag inte tror har visats i Sverige.

Filmklippet nedan är helt säkert från TV-serien och här ser vi just hur det kraftiga gula ljuset från en öken tenderar att göra allt gult. Spontant för man tankarna till Egypten. I filmklippet ser Alia Kniven d.v.s. Pauls syster som avrättade Duke Harkonnen med en för Dune traditionell dolk.

I början har vi ju också en elegant illustration av perfekt balanserad stridskonst. Denna är vackrare mer komplett uppvisad i:

Alia of the knife | Youtube

Notera hur det "naturliga" bakgrundsljuset gör hennes alldeles gul:

När vi ser henne från sidan framgår det emellertid att hon är svartvit. Notera även den eleganta användningen av en röd detalj för att hjälpa vår visuella perception att hålla fokus på henne:

Min egen balans börjar förövrigt nära sig tidigare maximum och är redan på excellenta nivåer. Lättare blandade övningar från yoga, värja och kung fu liksom jonglering håller den i form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar