Gudrun Schyman ser igen vara på väg tillbaka

2010-02-08

Gudrun Schyman är ju en politiker med något lite av den politiska talang Bill Clinton har. Med politisk talang menar jag här egentligen inte organisatorisk förmåga eller något relaterat till politiska föreställningar vilket för Schyman är svårare att bedöma givet att hon ännu aldrig varit i en situation med möjlighet att prestera vad som för utomstående är möjligt att bedöma.

På många sätt är det tråkigt att hon hamnade i ett marginalparti då just dom områden där vi ser likheter med Former President Clinton är dom områden som är så viktiga för ledande politiker: Förmåga att entuasmera, att inse att man kan behöva lära sig nya saker, erfarenhet av att misslyckas som person, att ha segrat personligen många gånger o.s.v. Vad jag gärna just vill se hos ledande politiker är förmågan att alltid komma tillbaka efter nederlag därför det är en trygghet för hela nationen om vi hamnar i en krissituation.

Efter några år i en sur dal (för att anknyta till den "lite" tycker jag olämpligt formulerade titeln) kan vi se att hon återigen är på väg in i rikspolitiken på större skala:

Schyman: ”Ingen bitterfitta”

Det tror jag kommer liva upp saker i valrörelsen och få saker är mer välkommet. Denna förmåga ges mindre utrymme i Sverige och det gör Schyman välkommen även om det knappast inte kommer påverka större praktiska politiska frågor förutom avgränsade fokusområden hon väljer att särskilt prioritera och därmed tydligt kommer flytta fokus till.

För att ge Schyman lite välförtjänt uppmuntran efter en lång för Sverige direkt imponerande politisk (enligt tidigare definition) karriär kan vi rekommendera följande inlägg:

Lär din man gå fot ständigt nyförälskad i fem enkla steg

Mer uppmuntrande för alla kvinnor och annat uteslutet som går före i utmanande områden har vi nedan några forskningsnyheter publicerade på vår Nyfiken vital:

Kvinnor är inte sämre i matematik | Nyfiken vital
Kvinnor tänker efter och män reagerar vid fara | Nyfiken vital

Och låt mig citera något viktigt jag skrev i forskningsnyheten om matematik:

"En vanlig föreställning är att kvinnor är sämre än i matematik. Alla sådana föreställningar ska man vara skeptisk mot eftersom de gång på gång genom historien visat sig felaktiga."

Från: Kvinnor är inte sämre i matematik | Nyfiken vital

Går vi avseende hur länge människan funnits bara ett ögonblick bakåt i tiden ansågs att kvinnor saknade all förmåga till politiskt och strategiskt tänkande. Det har givetvis Schyman motbevisat många gånger. Bara prestationen att få ett kring alla praktiska frågor helt vanställt extremistparti att ändå efter hon tillträdde som partiledare att få mer än 10% visar det mer än egentligen något annat jag kan komma på just nu.

Relaterat på Pryltrend:

Bill Clinton och hans charm gör comeback (8/05/2009)
Bill Clintons charm gav USA stark ekonomi (10/14/2009)
Hur politiker ska fotograferas (12/30/2009)
Green Dam Girl inspirerad av anime (8/13/2009)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar