Skapa fred i världen med Youtube i sex enkla steg

2010-02-11

Det är helt otroligt hur mycket som går att bygga ovanför Youtube. När man tittat på ett tag ramlar möjligheter egentligen ut på en lång rad. Problematiken är samma som inom många områden och samma som publicister traditionellt haft på nätet (och i verkliga världen) d.v.s. utveckling av plattform och IT-funktionalitet kostar mycket.

Möjligheten att dela kostnaden explicit eller implicit över många via t.ex. öppenkällkod eller många av dom applikationer Google gör gratis tillgängliga (exempelvis Analytics, Youtube och Feedburner) är attraktiva och vi har bara sett början på den utvecklingen. Nätet är idag ännu tämligen trivialt men det kommer tror jag förändra sig och mycket av vad vi kan förvänta oss kräver allt avancerade utveckling vilket förutsättningar att många publicister delar på kostnaden.

Möjligheterna jag ser i Youtube är tror jag i de flesta fall utmärkta exempel på det. En orsak är att vi här bl.a. rör oss i mönster- och bildigenkänning liksom vad nu motsvarande områden heter inom ljud.

Vi kan här roa oss med att titta på ett fåtal trivialiteter möjliga att bygga på Youtube. Låt oss för att göra det roligare titta på en tillämpning där vi använder dem tillsammans utan att alls diskutera hur vi kan implementera.

1. Att mäta forīs via Youtube, tidningar på nätet eller egentligen vad som helst är avseende en population bedömer jag inte särskilt svårt.

2. Jag menar också att det kan vara möjligt att skapa anpassningar ovanpå Youtube som kan ha påverkan åtminstone på nedstämdhet men tror jag också GAD. Sannolikt avseende mycket mer.

Det är knappast optimalt som ensam behandling och givetvis något som dom där ekonomiska förutsättningar lägger ovanpå grundläggande behandling men det är inte möjligt överallt.

3. Antag att vi billigt och enkelt kan reducera det totala problemet med nedstämdhet hos antalet internet användare med säg 2.5%. Det är självklart en hög siffra men med en applikation som självklart är ofarlig och gör användaren på bättre humör bör det med viss marknadsföringskompetens vara möjligt att få till ett bra antal användare. Betänk att annonseringskanaler på Youtube finns.

Foto: Johannes Pape Licens: CC by-nd 2.0

5. Kommer detta få påverkan utanför internet? Självklart för respektive individ som upplever att det har effekt men mer intressant är frågan om det får en mätbar påverkan i populationen. Via ett kan det vara möjligt att mäta.

6. Mest intressant rörande föregående siffror och något som gör fem viktigt är att internet nu når regioner bl.a. i Afrika där man haft krig i evighet och vilket påverkan på kommande konflikter får en tillräckligt billig behandling mot ett antal stämningsnedsättande psykiatriska sjukdomar är tämligen intressant att följa liksom innan dess om påverkan alls på populationen går att mäta. Denna behandling går rent av att göra helt kostnadsfri genom finansiering från t.ex. Adwords.

Enkelt men allt som kan fungera måste vara enkelt om det inte ska vara enormt dyrt...

Tidigare om Youtube i urval:

Samma känsla i musiken? I så fall vilken? (2/11/2010)
SMiLE.dk - Mr. Wonderful (2/10/2010)
Annonser i bild blir viktigare för Google (2/10/2010)
Rösta på Super Bowl reklam på Youtube (2/09/2010)
Youtube fångade stark trend
Gulliga filmklipp gör dig snällare

Hitta ännu mer via:

Fallstudier: Youtube

Appendix A: Exempel med Youtube för publicister

Att publicera filmklipp via Youtube är också mycket tilltalande. Du slipper själv att lagra dem och reducerar därmed kostnad både för lagring och bredband. Det är dessutom vad som är bättre för miljön därför att när drift betraktas totalt för internet förbrukar det tämligen ordentligt med energi. Google därmed effektiviserar sin hosting även avseende detta och vi kunde nyligen se att de patenterat lösningar för drift i havet för att dra ner energiförbrukningen för kylning.

Viktigare för respektive publicist har du i många delar av internet mycket snabba förbindelser mellan Youtube till tittaren. Därför bli strömningen snabb för användaren. Alternativt blir det lätt väldigt slött.

Ett till enkelt exempel vad man som publicist kan göra med Youtube är inbäddning av filmklipp. Du kan återpublicera även andras filmklipp om de tillåter det. Det kan implicit vara marknadsföring för dem eller ge andra värden.

Ett exempel på inbäddning har vi nedan med ett stycke musik jag lyssnat på under dagen. Musiken är av den typ jag kallar gul och intressant är själva musikvideon också gul.

Vanan trogen citerar vi en bit av lyriken:

"Si senor, efectos especiales, ye ,ye ,ye
[...]
Si senor, corona de cristales, ye, ye, ye"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar