Jordnötter med skal är hoppet om en renare och smaskigare värld

2010-03-20

De flesta varianter av jordnötter som säljs är rostade och i samband med det behandlad med vegetabilisk olja. För den användningen tar man inte den bästa oljan och ju sämre olja desto mer salt för att dölja bismakerna. Den ej rostade jordnötter - utan oljor, kryddor, salt eller annat ibland smaskigt men ofta överdrivet och dåligt - smakar helt annorlunda.

Bakgrundssmaken är den av en fin jordjordnöttsolja. På tungans främe delar lyfts en härlig diskret till smaken av jordnötsolja och det härligt fet en naturlig svag sötma. Att förhand behöva öppna varje jordnött - här når vi språkets begränsningar för varje skal innehåller två jordnötter - förhöjer smakens glädje.

Trots osaltade finns en sensuell sälta gömd bakom oljan. Jag inser att det var ett misstag att äta dem utan kallt klart källvatten. Perrier - jordnötterna för tankarna till en fransk landsbyggd under en bättre tid där smaskiga råvaror och möjlighet att äta god mat ännu inte krävde att man själv lagar maten oavsett budget - eller Loka hade varit perfekt. Jag nöjer mig kranvattnet i Uppsala som jag häller upp tillsammans med björkskott för att transformera det till annat än en byråkratisk övning i onödig renhet och förstörelse av ett annars gott vatten likt de förstörda jordnötterna världens folk luras att köpa för att göra transport och förvaring i butik mer effektiv så att konsumenterna luras till att köpa fler förstörda jordnötter - kanske fler än vad som är nyttigt för dom.

Det härligt kalla vattnet serverat i tennbägare med en liten bit från en björk uppskuren i små bitar lyfter upp olja och ger den klarare nyanser. Aromen blir ren och klart lysande.

Jordnötter är billiga nötter och det är också den förr franska och idag amerikanska bondens nöt. En nöt från franska revolutionen och den amerikanska befrielsen. Jordnöten är symbolen för folkets frihet - möjligheten att äta en trevlig nöt billigt men också frihet att i kulturell förvirring äta nöten helt förstörd. En redneck må vara fördummad men vill han förstöra jordnötterna genom att koka dem i ruttnat överblivet späck och köttavfall står jag upp för hans rätt att göra det och rätten för alla som i brist på nyfikenhet aldrig smakar en riktig jordnöt och istället äter jordnötter gjorda till en snuskig sörja.

Riktiga jordnötter härligt oförstörda bär på de sanna minnena av 1700-talets upplysningstid och samhällsstärkande revolutioner och kan än idag hittas i butik. Det trots förstörelsen och den systematiska förföljelsen på friheten tidigare generationer påbörjade och ännu fortsätter med otrevliga osmakligheter som sönderkokad mat och äckliga blandningar i konservburkar, pulversoppa och farligt översaltade jordnötter.

Nedan har vi 400 gram oförstörda jordnötter - de få som ännu säljs är symbolen för det hopp om en förändrat och bättre värld som ännu helt inte dött ut - Hoppets fana de få ännu stolt bär. Det är jordnötter för framtiden. Hoppet om en frisk natur fylld med glada lättklädda kvinnor levande i frihet. När vi köper naturens jordnötter oförstörda av miljöförstöringens fabriker gör vi något betydelsefullt för framtiden. De är heller inte dyra - 400 gram sanna och bättre jordnötter kostar bara 14.90 kr. Kanske är de rent av ännu billigare på Willys istället för Hemköp?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar