Civila, Militära och Animaliska koncept i Djungenboken

2011-04-16

Bagheera är den personlighet i Djungelboken - Disney's animation från 1967 - som bär filmens alla finare detaljerna och ger den det nödvändiga djup som gör de "glada" upptog och sjungandet av filmens mindre djur möjligt utan att generera publiken. Både i Bagheera's trötthet och på det logiskt följande cynism såväl som att det ändå på något sätt blir han som får rädda saker vid dagens slut.

I en värld omgiven av personligheter som den feta sjungande björnen Baloo som knappast något kan få att planera för än mindre förstå att det kalla regnet, den isande vinden och den smygande döden i skuggorna - de gapande käkarna hos Shere Khan - alltid kommer om vinden inte vänder i tid.

"What of the hunting, hunter bold?
Brother, the watch was long and cold.

What of the quarry ye went to kill?
Brother, he crops in the jungle still.

Where is the power that made your pride?
Brother, it ebbs from my flank and side.

Where is the haste that ye hurry by?
Brother, I go to my lair–to die."

Kipling.

Liksom Överse Hathi representerande en tradition där man ser formalism utan system för att pröva korrekten av de samma som ett värde i sig är det föga förvånande att Djungelbokens hjälte Bagheera är trött.

Överse Hathi ska dock upplevas på tyska. Genom att förlagan för kulturen man gör sig komisk över hör hemma i Englands kolonial-tradition men egentligen är tydligare i Tyskland från det värde den också givet i förmåga att organisera arméer över större ytor tydligare för oss om än mer framgångsrikt i det brittiska kolonialväldet där det ju sträckte sig över en värld där solen aldrig gick ner får vi ett nytt perspektiv på det när vi hör det i tyskans kommenderande språk ger det en association via språket som hjälper oss att bredda perspektivet till en abstraktion där vi ser att det är större än vad det direkt försöker avbilda.

Tja. Trött som jag är själv kan vi ju ta och fundera här vilka fler koncept vi har i personligheterna. De feta övergödda elefanterna är avklarade.

Shere Khan är den smygande döden.

Bagheera är den lugn rösten som balanserar till den bayesiskt trovärdiga erfarenhetens indikation men vad är han mer sätt från detta inlägg? Och filmen i övrigt? Han är den som förändrar saker för att få dem ställda på sin plats men utan att känna något direkt engagemang eller ha de romantiska illusioner Överse Hathi har.

Vi kan ju alla reflektera över Bagheera för jag har inte något färdigt svar för Bagheera även om det är ett koncept man kan se i många berättelser genom historien.

1 kommentar:

Swedish Research sa...

Notera att de litar på att Bagheera ska göra vad han säger att han ska göra. De följer instruktionerna i detta men utan att Bagheera direkt styr över dem eller uttrycker att han har sådan makt.

Skicka en kommentar