Brännpunkt Grått - Den Dolda Skuggans Mode

2011-05-01

Grått är potens, skönhet och skärpt perceptionen. Den knivskärpa blicken uppmärksam på varje ljud indikerande fara. Rovdjuret försiktigt klättrande mot fienden över grenar hala av is. Varje rörelse fel är döden. Hungern sliter i vår mage men segern är nära.

Lås oss först konstatera att vi har den effekt jag brukar referera till det silvervita: den förstärka visuella perception vi får i mörker och skugga för att kompensera bortfallet av ljus. En bättre och mer komplett genom gång har vi i:

Det är också nordisk tradition och förstärks dessutom i nutid upp från att det kopplingen används för nyskapad reklam och marknadsföring för diverse företag. Mycket elegant gjort ex. av Finnair. Två exempel är:

I kläder har vi det excellent illustrerat i den här tröjan jag fick i julklapp. Vi har den mer traditionella nordiska färgsättningen som släktar långt tillbaka i tiden formad av vilka betesdjur (gråa år) som gick att ha i större delarna av Norden. Samtidigt är den formad till en modernare värld som för våra tankar till motståndet mot Nazityskland, skidåkande, strypa tyskar m.m. hälsosamt och kul.

Det är manlig kraft utan den här metrosexuella traditionen vi plötsligt fick när icke-svenska nyheter började nå barn- och ungdomar. När jag var barn vi hade all riktiga skit kläder ur mode-synpunkt men det var ingen som var engagerad i det som fråga. Nu har det verkligen ingen betydelse så vitt jag kan förstå ur någon estetisk synpunkt även om det möjligen kan vara en problematisk kostnad. Men jag tycker ändå att det är viktigt att peka på en av många kvaliteter där man kan argumentera att min generation var mycket bättre än alla andra.

Vi hade också ett fint exempel på hur det kan göras åt en kvinna i bilden av Prinsessan Madeleine i Expressens artikel Madeleine struntade i Silvias vädjan och kom inte hem. Nå kungen har säkert fyllt år en väldig massa gånger genom åren så det lär väl inte vara något nytt hon går miste om. Kanske har hon viktigare saker att göra i San Francisco? Hon är ju vuxen och behöver inte berätta allt hon gör för Drottning Silvia.

Det kan ju rimligen inte vara hela världen om hon är här eller inte när hennes stora syster har en man också som man kan använda till olika saker. Han får göra lite skandal genom att kasta vin i ansikten på lämplig kvinna med vit klänning oprovocerat och sedan påstå att hon försökte förföra honom. Kanske hustrun till något statsöverhuvud. Det är solid news value.

Perfekt klänning också för en vacker kvinna som inte vill skydda sig låta mot den negativa stereotyp de kan drabbas av. Mycket kraftfull och fin grå.

Ett mycket trevligt varumärke för Sverige. Kanske kunde man dela upp Sverige symboliskt tillsammans med tillgångar och pengar de har och ge dem varsitt område att göra vad de nu gör med. Så blir det lite konkurrens också där det kunde påverka statsbidragen. Dåligt år tja då kanske du ska beskattas på en slott som lämnas in. Eller du blir tvungen att vara med i den senaste Dokusåpan tillsammans med tja vilka vulgärkädnisar som är aktuella just nu och delta i olika tvävlingar eller vad de nu gör (jag saknar TV men såg två säsonger av Robinson så jag är något av en expert på området för det torde vara mer än de flesta klarar att se). Ett bra år nå då kanske du får halshugga någon släktning på den andra sidan som irriterat dig flera år genom att ständigt lägga sig i vad du gör eller inte gör och dessutom lägga beslag på hennes slott eller vad hon nu bor i. Eller vad som nu roar. Brandskatta Visby kanske.

Låt oss illustrera grått i silvervitt med California Dreaming...

"All the leaves are brown
And the sky is grey
Ive been for a walk
On a winters day"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar