Fool's Errand (Robin Hobb)

2011-05-10

Egentligen var det Fool's Errand jag sökte bland mina Hobb-böcker men de tycks inte kvar här (de flesta böcker har gått iväg). Men några stycken var kvar för en hygglig illustration.

Det är ju en väldigt speciell bok-serie - eller serier korrekt - där prövningen personer utsätts för är anmärkningsvärda. För FitzChivalry Farseer är det ju ständig brutal plåga på inte ett sätt utan så många i bok efter bok. Vi imponeras ändå av att han klarar att fatta de moraliskt riktiga beslut och inte ger upp.

Lika och värd att nämnas är ju också skeppen i den parallella bokserien. De tar upp personlighet från ägarnas blod när de dör på skeppen och efter några generationer blir de levande. Slutligen vaknar de dock upp och hittar sin riktiga identitet. i sig givet att deras ras massakrerats - åtminstone delvis ovetande av människorna - är det i sig vad vi förstår är ett hemskt öde.

Vad gör då Fools Errand speciell? Fitz klarade att nå avslut på mycket i den föregående boken. Han lämnar dock ifrån sig delar av sin själ för att slippa minnas mycket och drar sig tillbaka i en stuga på landet utanför det mer intensiva liv han levt innan springandes åt kungen, dennes bror och senare åt sig själv för att rädda vad som kan när kungariket fallet. Uppoffringen är i sig en till vidrig plåga han utsätts eller utsätter sig för även om den visst minskar det direkt upplevda.

Men så kallar ödet på honom igen. Hans älskarinna en musiker besöker honom av och till men i övrigt har han egentligen ingen kontakt med världen.

"Starling finds him soon after he settles down in the cottage and visits him often. On one of her visits she brings him a young orphaned boy, named Hap, that Fitz raises as well as he is able.

The Fool finds him and convinces him that he is needed. The young prince Dutiful has gone missing just before his crucial diplomatic wedding to an Outislander princess. Fitz's assignment to fetch Dutiful back in time for the ceremony seems very much like a fool's errand, but the dangers ahead could signal the end of the Farseer reign."

Från: Fool's Errand (novel) | Wikipedia

Och visst. Fitz kliver upp igen. Något förvånande är plågan han utsätts för här lite mindre än i flera föregående. Vad åsyftat då med Fool's Errand. The fool är den viktigaste personen i samtliga böcker och konkret med namnet kungens tidigare narr. I denna bok har han dock tagit rollen som en rik ansvarslös ädling och följer Fitz på uppdraget. Fitz är vad vi kan se som dennes verktyg för att hindra en hemskare värld och få drakarna att återvända till världen.

Drakarna var en orsak till att läste dem då jag är road av deras roll i litteratur och myt.

Fool's Errand kan vi se som i mycket handla om varifrån vi kommer och möta våra minnen för att kunna besegra vad som hotar samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar