Kanadensisk styrka balanserar världen

2012-08-18
Ett fint exempel på det kanske mer än genomsnittet för världens engleskspråkiga tidningar mer tydligt moraliskt engagerade den kanadensiska pressen tillför i ett viktigt perspektiv när man följer nyhetshändelser:


Just här är det dock återtryckt från The Washington Post men oavsett skribent ligger mycket i tidningarnas mer märkbara artikel-symboler ofta nära redaktionen också utanför själva nyhetsinriktningen rörande händelser: känslomässig position och nivå, huruvida man är mer försiktig och observerar möjliga riskabla sidor mer än möjligheter o.s.v. liksom självklart rubrikval och bilder.

Perspektivet vi har i Kanada är inte det mer tydliga i de mer bombastiska uttrycken utan ligger vad man kanske kan tolka som en avvägning mellan brittisk och amerikansk kultur där den "brittiska kulturen" i Kanada i delar kan kännas mer som man som svensk uppfödd på kostymdramor skulle önska att britterna försökte leva upp till i trevlig artighet, elegant klädsel mer än att åtminstone av och till bete sig ungefär lika grisigt som svenskar och tyskar på semesterorterna sittande ölande och skrålande istället för att beställa te och öva handgrepp med promenadkäppen. Samtidigt har vi också mer än av den amerikanska större kulturella diversity potensen. de rör sig snabbare övr en bredare mer varierad kultur där mycket av det troligen kommer från USA snarare än den mindre varierade befolkningen i Kanada.

Det är tråkigt att vi i Sverige inte lätt-tillgängligt upplever mer av den fina kanadensiska kulturen. Jag tror den passar svenskarna utmärkt. Vi har stor likhet i natur, modernare konst och också delar av litteraturen. De har mycket av den amerikanska kulturen Sverige så ofta möter men samtidigt en aning mer av den traditionella artiga brittiska kulturen. En perfekt balanserad nation för svenskarnas kulturella konsumtion.

Tidigare Kanada-inlägg i urval:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar