För det större i människan att vandra fritt krävs ibland något av oss

2013-02-24

En större uppsättning koncept (mest typiskt som oftare diskuterat och lite mer uppenbart kanske vissa grupper av adjektiv) tenderar att ha vad vi gärna ser som binära motpooler. Så mycket i ett specifikt kontext och vårt eget tillstånd när vi lämnar vad vi som individer ser som den självklara tolkningen just nu eller populationens större "genomsnitt" för en tid kan påverka tyngden vi lägger i resp. att vi har vi visst avstånd mellan när de utnyttjas är skillnaden inte alltid lika självklart som när de ställs direkt mot varandra.


Nedan har vi ju dem i direkt närhet - samma musik-lyrik och där rent av ganska nära också - och även om Angel och Devil kanske inte är vad vi absolut vill se som en perfekt-pool är de ju just aldrig riktigt det i praktiken (enligt föregående stycke). I hur de används och vad som beskrivs för en plats och situation där den som talar uttrycker viss moraliskt upprördhet fungerar de väl med varandra.


"I can feel an Angel slidin' up to me

One night in Bangkok makes a hard man humble
Not much between despair and ecstasy
One night in Bangkok and the tough guys tumble
Can't be too careful with your company
I can feel the Devil walking next to me"

One Night in Bangkok
Chess


En inte oviktig skillnad finns dock. Djävulen är välkänd. Den som talar har mött honom tidigare, och den som lyssnar vet vad det är. Därav att det är the devil i den bestämda form. Vår ängel är en av många. Mindre tydligt vem.


Oavsett om vi är troende eller inte vandrar alltid djävulen resp. det större i människan aldrig långt ifrån oss - och ibland närmare än så.


Men när vi ser tillbaka i historien se att saker tenderar att bli bättre övre tiden - vi har alltid segrat - även om också ganska djupa tapp inte är ovanliga (WII är ett exempel) och de kräver också den större ansträngning av oss alla. Både att inte acceptera det. Och när det krävs kanske också göra mer även om vi förhoppningsvis inte ska behöva se ett pris betalas likt det Andra världskriget krävde av så många.


Vi måste också ha respekt var att förändring inte behöver komma billigt men att folk likväl kan värdera sin frihet för sig själva och generationer efter högre samtidigt som vardag redan är plåga och ibland också konkret tortyr och mord.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar