Hit the road

2013-07-06

Människan är både enkel och så ofta vad vi till vardags vinner på att förstå fel. Det är nu ett större område med fascinerande praktiska mät- och prediktionsmöjligheter kompletterande befintliga modellsystem inom ekonomi eller annan taktik relaterat ex. emergence.


Mer konkret just här kan vi vinna och förlora på så många sätt. Vi kan bygga segern på att vänta. Spara energi och lösa andra problem. Medan vår fiende slösar energi och gör en massa saker (att göra saker med ett stake kommer med en grupp av risker vi lätt missar i allt icke konkret och nytt praktiskt vad som approximerar till att saker lätt kostar mer än planerat desto större du är med samtidighet av att väsentliga delar av dig realiseras organiserande eller skapande behovet av organisation).


Vi kan också vinna genom att förlora. Ibland måste vi börja förlora för att komma ihåg, se tydligt eller konkret förstå att något viktigt fanns att vinna och vad det konkret är. Alternativet är ibland att tio-tals år, ibland hundra-tals och i några fall åtminstone mer än 5000 år (i sista fallet relaterat Kina unikt) går utan att något blir löst.


Men när vi agerar vinner vi på att vara snabba. Är du snabb gör du mer med mindre resurser och det är inte minst känt och bärande paradigm för all asymmetrisk krigföring.


Och jag tycker nog att vi just nu ser möjlighet lite varstans som konsekvens av waving-out från Egypten - och det i sin tur oberoende eller kompletterande en del aktörer medvetet agentativa svårbedömt då jag inte försökt söka historik - från menar jag återigen regionen runt Sudan. Denna gång indikerande hopp-source genom att göra tydlgt att flera aktörer i omvärlden faktisk noterar att problemen är pågående, försämrats igen och försöker hitta något för att försöka lösa det. Länderna i denna region är generellt outnyttjad potential för hela världen därför deras person2person kontaktyta ut i världen är gigantisk både i direkt geo-närhet såväl som länder i Sverige relativt storleken och konkurrensen i sina kommunikationskanaler (också om nu förvisso breda kanaler väldigt långsamma i mängden data vi kan föra över per sekund särskilt som resultat av föga telefoni och internet ens alla gånger: person till person hela vägen snarare än som i Sverige numera oftare snarast viktigast initialt och i övergång efter att meddelande mängden når resp. kontaktperson).


Samtidigt bedömer jag att vi snart nog. Säg om en till tre månader är utanför fönster i meningen av Mellan-Östern och ej relaterat alls Asien i bedömning. Och att vi mot mitten - säg om fyra veckor - börjar förlora i definitions-mening.


Konkret bör man därför börja agera nu och nästa vecka initierat.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar