Värde behöver inte vara enkla principer eller religiösa föreställningar alltid riktiga

2013-09-21

Samtidigt ska vi inte glömma att några av kanske de viktigaste och tydligaste förändringspunkterna i människans historia några hundra år tillbaka i tiden kunde ha tagit en mycket sämre väg om människan inte varit benägen och accepterande att slåss för såväl frihet, sin rätt att leva och ha instikt att försvara sig såväl som ibland divergerande in i ondska och förtyck eller irrationellt uppleva behov av att kontrollera omvärlden eller den närhet av den verklig (likt Japans emergence från shogunatets fall in i Andra världskriget närmast chockerade av omvärldens verklighet).


Jag ser egentligen inte att jag skulle uppleva något konstigt eller fel med att någon menar att de är passivist tills de omprövar beslutet därför att verkligheten inte är den samma. I den aspekten kan jag tycka när vi hade värnplikt att (även om jag där ser viss frivilighet också som praktiskt bättre relaterat frågan) utbildningen i sig oavsett övertygelse kan vara något sunt där och i många andra frågor se som förståelse av att världen aldrig stannar riktigt där den var och ej heller att vi som personer heller gör det.


Titelns behöver inte därför att "fanatiskt" försvara en föreställning oavsett med eller utan traditionella vapen är vad som ofta kommer med upplevt värde. På samma sätt men inte besläktat tror jag just den utökade reward-boost försvarande en linje runt flocken kan ge - men övertygelsen innan för den - kan att ompröva övertygelser och bild av värden innebära ytterst verklig ansträngning. Vi får vara beredda att ge oss själva lite tid i sådant både kognitivt men kanske också behöva söka och bearbeta information. Och omvänt förstå det som en realitet hos andra. Tiden divergerar här gärna - i meningen aktivitet och förändring mellan den som driver ex. ökad närhet mellan två entiteter och den som söker reducera den eller upplever divergerad upplevelse av det. Kultur möts tror jag ofta när det går mer ekonomiskt- och energieffektivt med respekt för att etablera tid och lugna möten mellan de som sällan mötts innan. Men ej heller accepterande - vilket nog är ett lika stort problem ofta nog - att folk beter sig mindre än vad som är människa därför att distans i kultur och geo är ej i vad vi tycker är verkligt för oss. Respekt och förståelse men bäst med ett stort - helst större vapen - att ta fram om annat inte räcker till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar