SMS - Ett samhälle i förfall

2007-09-27
För ganska länge sedan arbetade jag något år på Ericsson. Det här var några år innan UMTS började rulla ut. Tjänster i nätet var något man diskuterade.

Särskilt WAP var aktuellt då. Jag trodde ett par år att det här med tjänster i mobiltelefonen kunde bli något. Då tänkte jag mig seriösa tjänster. Sedan gav jag upp mobiltelefoner och bryr mig knappast mer om den längre än att ringa med. Det enda jag kan tänka mig kunna göra med min mobiltelefon som jag inte gör idag är att spela upp musik.

SMS och det tekniskt befintliga
Numera har vi ju en massa tjänster för mobiltelefoner. Dessa tunnlas typiskt över SMS som är minst sagt vegt kommunikationsprotokoll. SMS har ju inte stöd för något man vill ha i ett kommunikationsprotokoll som inte minst att veta om meddelandet nått fram. Eftersom jag inte hänger med längre när det kommer till UMTS o.s.v. vet jag inte hur man löst detta. Troligen hanterar något annat protokoll dessa frågor i nätet.

Att det blev SMS som fick fart på tjänsterna visar emellertid att det som redan finns ofta är bäst att använda. Även när det är dåligt gjort.

SMS och samhällets moraliska förfall
Vad är det då för tjänster vi fått? Företag säljer skräp via TV-reklam för ockerpriser. Typiska exempel är ringsignaler som man lika gärna kan mata in förhand i mobiltelefonen på ett par minuter. Värre är att eftersom folk betalar för skiten vill de att andra ska höra signalerna riktigt tydligt. Så inte bara har vi fått riktigt irriterande reklam utan också ett förstört offentligt rum.

Det här gäller inte bara ringsignaler längre utan det bara fortsätter. Alla mobilnätstjänster är moraliskt tveksamma, degenererade och/eller depraverade.

SMS-lån
Ett ganska färskt (?) exempel är SMS-lån. Affären bakom detta är att låna ut dyrt till desperata eller berusade. Helt säkert är detta mycket lönsamt. Nya små sidor om lån dyker upp med jämna mellanrum och alla har en specialistsida om SMS lån.

Hur hett något är på nätet kan man mäta med Google. För

"sms lån" ger 141 000 träffar och "sms lån" "snabblån" ger 9720 träffar. Detta är mycket.

Låt oss därför addera några sökord som indikerar varningar: "Många får skulder" och och "SMS lån är dåligt". Den sista gav inga träffar.

På "många får skulder" tillsammans med "SMS lån" fick vi dock två träffar. Dels följande annonssida SMS lån och en artikel från Eskiltuna-Kuriren Sörmländska ungdomar i sms-värstingliga.

Stackars Konsumentverket syns inte någonstans högt alls på Google för sådana här svåra sökord. Men de har lite om SMS lån de också.

Av det här kan vi dra slutsatsen att samhället förfaller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar