Är det tomten, Odin eller Lucifer som delar ut julklappar?

2007-11-30

Dagens jultomte kan vi se som syntes av otaliga historiska figurer och legender inte från en kultur utan många.

Jultomten idag är en minst sagt osannolik figur. Om något existerar han i paradoxernas mitt:

  • Habegär - Att ge julklappar
  • Stress - Familjeidyll.
  • Kristendom - Traditionell hednatro.

Men är det inte just i paradoxens mitt sanningen finns? För några verkliga paradoxer kan knappast existera i ett universum styrt av fysikens lagar.

Odin och den vilda jakten
Odin är en figur som ligger i legenden om tomten. Under julen varje år gick den vilda jakten där Odin och hans krigare red ut. De som placerade ut mat åt dem kunde bli belönade.

Från denna tyska tradition, och många andra, kom dagens jultomte att skapas.

Den Vita Gudinnan
Den vilda jakten leddes inte alltid av Odin. Bertha (Perchta), en av gudinnans skepnader, var den som ledde jakten om vi går längre tillbaka. Perchta är den Skinande Gudinnan. Vi kan notera utan att dra någon slutsats att Lucifer i kristendomen är ljusbäraren.

Det är Perchta som är djurens beskyddare. Hon är vacker och vit som snö. De masker som används i riterna är dock inte lika tilltalande:


Foto: Matthias Kabel (Creative Commons Attribution 2.5).

Men ser vi inte en likhet mellan dessa masker och vår äldre svenska jultomte? Det vi kallade julbocken? Nordiska Museet har en utmärkt bild av en julbocksmask från tidigt 1900-tal. Likheten är slående.

Gemensamt för alla dessa masker är gethuvudet:

Gethuvudet är ju förövrigt något som är nära associerat med Lucifer, ljusbäraren. Så frågan är vem det egentligen är som kommer med julklapparna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar