Tips på julklappar till äldre som vill hålla hjärnan i form

2007-11-30

Tränar man hjärnan kan man förebygga och motverka den försämrade kognitiva funktion som vanligen kommer med åldern. Vad som menas med försämrad kognitiv funktion här är särskilt dåligt minne.

Utmana hjärnan
För att förebygga dåligt minne gäller det att att utmana hjärnan och lära sig nya saker. Vad som då sker i hjärnan är att nya "kopplingar" mellan hjärncellerna skapas vilket gör att det totala antalet hjärnaceller används mer effektivt. Det kompenserar för att de hjärnceller som dör p.g.a. åldern.

Bra tips är att:

  • Göra saker med "fel" hand. D.v.s. om du t.ex. alltid borstat tänderna med vänster hand så gör du det med höger hand istället.
  • Schack, korsord och liknande spel är bra.
  • Social kontakt stimulerar hjärnan. Ut och träffa gamla vänner och lär känna nya människor.
  • Motion och en sund kost är mycket bra.

Huvudsida för hela området träna hjärnan hittar du nedan. Där finns mer bl.a. om möjligheterna att använda Nintendo för träning av hjärnan och du kan hitta fler inlägg.

Träning av hjärna

Lycka till!

Julklapp för hjärnan I: Nintendo Brain Age
Brain Age innehåller en rad övningar för hjärnan i form av dataspel. Det har sålt enormt bra både i USA och Japan. Brain Age är skapat särskilt för att hålla den åldrande hjärnan i god form.

Brain Age heter Nintendo Brain Training i Sverige. Läs allt du behöver här och hur du köper det: Träna din hjärna med Nintendo DS & Brain Age.

Julklapp för hjärnan II: Bob Marley
Ungefär när vi fyller 30 år inträffar något intressant: vi slutar vanligen att njuta av ny typ av musik. Ett bra sätt att utmana hjärnan är därför att lyssna på en ny musikform. För äldre över 70 år kan Bob Marley vara att bra alternativ.

För många ligger han tillräckligt långt från den musik de vanligen lyssnar på för att utmana hjärnan ordentligt. Samtidigt ligger han inte för långt bort genom att hans influenser fångade in mycket som liknar den musik äldre ofta lyssnar på. Det gäller ju svenska dansband som ligger nära Music hall som Marley inspirerades av, liksom europeisk klassisk musik.

Om de anammar Bob Marley:s syn på cannabis kan det givetvis bli olyckligt. Cannabis är ju knappast känt för att förbättra närminnet.

Mer om hjärnan
Nedan ser vi en PET bild av hjärnan. Ju rödare färg desto mer energi går åt och desto mer arbetar den. När du spelar Brain Age eller lär dig något nytt lyser din hjärna upp. Precis som musklerna förbrukar den syre och näringsämnen när den jobbar.

Bilden hittades i Wikipeda på uppslagsordet Brain (hjärna).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar