Sanningen får man fram för £29,99

2007-11-05
Att få fram sanningen verkar inte behöva kosta mer än £29,99. Det är i alla fall vad en liten lögndetektor som analyserar den mänskliga rösten kostar.

Förhoppningsvis används den inte för seriösa ändamål då dess tillförlitlighet troligen är låg:

Säljs här: Truth Machine II av Gadgets.co.uk.

Lögndetektorer och deras tillförlitlighet
Att skapa tillförlitliga lögndetektorer är lågt ifrån enkelt. De flesta typer analyserar blodtryck, puls, röst m.m. efter förändringar som uppstår när vi talar osanning. Typiskt kalibreras de mot personen som testas genom att frågor där korrekt svar är välkänt ställs.

Inte ens under bästa omständigheter når dessa 90% tillförlitlighet och ofta lägre. I många fall kan mätresultaten styras av den som utfrågas genom viss träning men även läkemedel och droger som påverkar de faktorer som mäts.

Att följa minnet
Mest lovande är forskning där man undersöker teorin att minnen som är påhittade lagras i andra delar av hjärnan. När denna teknik testats låter man personen helt enkelt återberätta en situation och följer vilka delar av hjärnan som aktiveras för att se var minnet är lagrat. Är teorin korrekt och man kan dra ner kostnader för analys är det ungefär så långt man kan nå.

Inte ens här löser det alla problem. Kvarstår gör fallet när falska minnen lagrats som riktiga d.v.s. när personen upplevt något som verkligt som är falskt. I vissa situationer är det inte en relevant begränsning men i flera fall kan det vara ett problem. Kunskapen för hur falska minnet planteras kan nog sägas ha nått längre än för hur de ska detekteras. Vi har också fallet där den som förhörs har planerat för denna typ av sanningsdetektor och när brottet genomförts drogat sig för att minnen inte ska lagras. Att klara detta är mycket lättare än vad de flesta känner till och läkemedel som lätta att få utskriva eller köpa olagligt är mycket effektiva.

Mer om lögndetektorer
Lie-test plan for sex offenders. BBC News.
The Employee Polygraph Protection Act (EPPA). U.S. Department of Labor.
Investigation Continues: Security Breach at the White House Officials Say Philippines President and His Aides Recruited the Alleged Spy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar