Paua - Snäcka som pryder smycken

2007-12-05
Paua eller pāua är det namn Māori givit en familj havssnäckar (Haliotis). Snäckorna har ett utsökt vackert skal som liksom opaler skimrar i regnbågens alla färger.

Tre arter av paua finns i Australien: Silver Paua (Haliotis australis), Paua (Haliotis iris) och Jungfru Paua (Haliotis virginea). Mest använd är Paua (Haliotis iris) som kan bli närmare 20 cm i längd.


Foto: Dipfan
Licens: Creative commons

Snäckorna fäster på klipper från 1 - 10 meter längs kusten. Skalen hör till de vackraste bland världens alla snäckor:

Hårda regler finns idag för hur Paua får fiskas. Detta för att skydda snäckorna så att de inte hotas. Reglerna skyddar Māori folkets möjligheter till traditionellt fisk och konsthantverk.

Smycken i Paua
Köttet anses vara en delikatess medan skalen används till traditionell Māori konst och hantverk. Hos Māori folket används Paua ofta till ögon i konsthantverken där det representerar förfäderna. Paua är förfädernas ögon som blickar ner från himlen för att ge stöd och kraft.

Utsökta färger
Nyanserna varierar från grönt till rosa, lila och blått och det finns tillochmed skal i guld och brons. Färgerna skiftar beroende på vilken vinkel man beundrar skalen från. Nyanserna är närmast att jämföra med opaler. Det är dessa egenskaper som gör skalen så efterfrågade och uppskattade i smycken.


Foto: Reedwade
Licens: Creative commons

Varje skal är unikt i sina färger. Förklaringen till mysteriet är att färgerna byggs upp av flera lager av protein och kalk. För varje snacka lagras de in olika och färgerna blir unika.

Vackert halsband i Paua
Halsbandet nedan brytt med skrimrande Paua. Detta utsökt vackra smycke är ett fint exempel på traditionell konst och hantverk från Māori folket:


Halsbandet kan köpas här för 149 kr: Paua Halsband.

Mer om Pāua
Species Focus - Paua (blackfoot paua - Haliotis iris). Ministry of Fisheries’ (MFish).
Māori. Wikipedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar