Rosa pärlor

2007-12-02

Rosa pärlor kan både vara naturligt rosa eller ha färgats. De naturligt rosa pärlorna från trumpetsnäckan är mycket sällsynta och kan kosta mer än 100 000 kr / styck.

Pärlor från trumpetsnäckor (Strombus Gigas)
I trumpetsnäckan i Karibiska havet hittas ibland pärlor. Tillskillnad från ostron har försök att odla trumpetsnäckor för produktion av pärlor inte varit framgångsrika. Inte heller är det vanligt att pärlor hittas i trumpetsnäckan.

Antalet av dessa pärlor som hittas årligen uppskattas till ca 2000 - 3000 årligen. De flesta av dessa håller inte sådan kvalitet att de lämpar sig till smycken. De av pärlorna som är välformade, cirka 10% - 20%, betingar höga höga priser.

Rosa pärlor från musslor och ostron
De flesta pärlor som fångas vilda eller odlas kommer inte från trumpetsnäckan utan musslor (sötvatten) och ostron (saltvatten), och oftast ostron. En svensk pärlmussla finns faktiskt men är utrotningshotad och mycket sällsynt.

Den naturliga färgen hos dessa pärlor är normalt vit eller gul-krämig. Färgen kan dock variera ganska mycket. Pärlor färgas ofta och nästan alla rosa pärlor som säljs är färgade.

Mikala - Smycke med en rosa pärla
Smycket nedan är från en kollektion designersmycken från Mikala, New York. Det är gjort av en rosa snäcka, två bitar fasettslipade rosenkvarts och en rosa pärla. Infattningen är i silver.

Smycket säljs på Kristallrummet för 990 kr: www.kristallrummet.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar